Tort bezowy z czekoladą i domowym karmelem

Tort bezowy z karmelem
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na 2 torciki bezowe

  • 6 sztuk Białko jajka
  • 1 Szczypta Sól
  • 250 g Drobny cukier
  • 1 łyżeczka Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Skrobia ziemniaczana
  • 1 opakowanie Mascarpone
  • 100 ml Śmietana 36%
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 1 laska Wanilia
  • 10 kostek Czekolada deserowa

Karmel

  • 1 szklanki Cukier
  • 2 łyżki Śmietana 36%

Przygotowanie

  1. 1

    Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Po łyżce dodawaj cukier, miksuj przez minutę po każdej porcji. Po wykorzystaniu ostatniej porcji cukru powinna powstać gładka, sztywna i błyszcząca masa. Dodaj sok z cytryny i zmiksuj. Na koniec dosyp skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.

  2. 2

    Dwie płaskie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą talerza lub cyrkla narysuj dwa okręgi o średnicy ok. 20 centymetrów. Na okręgi wyłóż przygotowaną masę. Na środku zrób wgłębienie.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Włącz tryb termoobieg. Włóż przygotowane bezy i zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Piecz bezę przez godzinę, następnie wyłącz piekarnik. Zostaw bezę, aż wystygnie.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też