Tort bezowy z czekoladą i domowym karmelem
Tort bezowy coraz częściej gości na naszych stołach. Nic dziwnego jest smaczny i łatwy w przygotowaniu o ile trzymasz się przepisu. Tort bezowy to idealny deser do popołudniowej kawy, zwieńczenie uroczystego obiadu lub zamiennik tradycyjnego tortu urodzinowego. Zobacz przepis na zawsze udany tort bezowy z czekoladą i domowym karmelem.
Składniki
Składniki na 2 torciki bezowe
- 6 sztuk Białko jajka
- 1 Szczypta Sól
- 250 g Drobny cukier
- 1 łyżeczka Sok z cytryny
- 1 łyżeczka Skrobia ziemniaczana
- 1 opakowanie Mascarpone
- 100 ml Śmietana 36%
- 1 łyżka Cukier puder
- 1 laska Wanilia
- 10 kostek Czekolada deserowa
Karmel
- 1 szklanki Cukier
- 2 łyżki Śmietana 36%
Przygotowanie
- 1
Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Po łyżce dodawaj cukier, miksuj przez minutę po każdej porcji. Po wykorzystaniu ostatniej porcji cukru powinna powstać gładka, sztywna i błyszcząca masa. Dodaj sok z cytryny i zmiksuj. Na koniec dosyp skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
- 2
Dwie płaskie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą talerza lub cyrkla narysuj dwa okręgi o średnicy ok. 20 centymetrów. Na okręgi wyłóż przygotowaną masę. Na środku zrób wgłębienie.
- 3
Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Włącz tryb termoobieg. Włóż przygotowane bezy i zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Piecz bezę przez godzinę, następnie wyłącz piekarnik. Zostaw bezę, aż wystygnie.
Zobacz także:
- Tarta ze śliwkami i kruszonką, której trzeba spróbować
- Tarta cytrynowa z bezą jak z cukierni!
- Przepis na proste ciasto czekoladowe
Jak zrobić dobry tort bezowy?
Tort bezowy nie jest trudny w wykonaniu, ale należy trzymać się przepisu, szczególnie gdy zaczynamy przygodę z pieczeniem tortów bezowych. Bardzo istotną rzeczą jest temperatura poszczególnych składników. Wszystkie składniki na bezę powinny mieć temperaturę pokojową. Do bezy dodajemy tylko białka, dlatego też bardzo starannie należy oddzielić żółtka od białek. Cukier należy dodawać porcjami, a po każdej łyżce miksować masę przynajmniej przez minutę. Do bezy koniecznie dodajemy skrobię ziemniaczaną, ocet spirytusowy lub sok z cytryny. Tort bezowy wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy moc. Bezę pieczemy przez godzinę w funkcji termoobieg przez godzinę, następnie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezie wystygnąć w piekarniku.
Jak podać i przechowywać bezę?
Tort bezowy powinien być zjedzony tego samego dnia. Oczywiście można go przechować w lodówce, ale jego struktura już nie będzie tak idealna, szczególnie gdy zdecydujemy się ozdobić tort świeżymi owocami. Tort bezowy można ozdobić ulubionymi owocami, czekoladą, karmelem lub musem owocowym. Można go także złożyć, tworząc warstwowy tort urodzinowy.