Ultrazdrowa surówka wiosenna. Prosta i lekka – idealna na grilla i jako dodatek do drugiego dania

Surówka wiosenna
Źródło: Shutterstock/Brent Hofaker

Składniki

Składniki na surówkę wiosenną:

  • 1 pęczek Rzodkiewka
  • 1 sztuka Kapusta pekińska
  • 150 g Kukurydza konserwowa
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Ogórek zielony
  • 1 pęczek Koperek

Składniki na sos

  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 0.5 Łyżka Musztarda
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz

    Przygotowanie

    1. 1

      Przepis na surówkę wiosenną zaczynamy od posiekania na drobne kawałki kapusty pekińskiej.

    2. 2

      Kolejny krok to pokrojenie papryki i obranego z skóry ogórka na drobną kostkę.

    3. 3

      Rzodkiewki myjemy, przekrajamy na połówki i tniemy na cienkie plastry.

    4. 4

      Pęczek koperku myjemy i siekamy na małe kawałki.

    5. 5

      W misce umieszczamy pokrojoną kapustę, paprykę, ogórka, rzodkiewki i dodajemy kukurydzę oraz koperek. Mieszamy wszystkie składniki.

    6. 6

      W osobnej miseczce przygotowujemy sos – oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem oraz musztardą. Do sosu dodajemy także szczyptę soli i pieprzu.

    7. 7

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też