Bezmięsna rolada serowa z pieczarkami, której musisz spróbować
Rolada serowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych wyrobów mięsnych. To ciekawe połączenie składników z pewnością zachwyci miłośników nowatorskich rozwiązań kulinarnych. Oprócz unikalnych walorów smakowych warto wspomnieć także o aspektach wizualnych dania. Rolada serowa z pieczarkami doskonale prezentuje się przy podaniu, dlatego z powodzeniem może stanowić główny składnik imprezowego jadłospisu.
Składniki
Rolada serowa z pieczarkami — ciasto
- 3 Jajko
- 5 łyżek Majonez
- 300 g Ser w kawałku
Nadzienie
- 200 g Serek śmietankowy
- 500 g Pieczarki
- Pieprz
- Sól
- 0 Olej
- 1 sztuka Cebula
Przygotowanie
- 1
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ser żółty w kostce i przełóż go do miski. Następnie dodaj jajka oraz majonez i całość starannie wymieszaj.
- 2
Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub folią aluminiową i równomiernie rozprowadź w naczyniu gotową masę serową.
- 3
Przygotowaną masę wstaw do nagrzanego do temperatury 180 st. C (na termoobiegu) piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 minut, do momentu aż masa się zarumieni. Upieczone ciasto serowe wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- 4
Obierz cebulę i pieczarki, a następnie pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Całość smaż do momentu, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Na koniec dopraw warzywa solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- 5
Kiedy masa serowa stanie się lekko chłodna, wyciągnij ją z foremki i przełóż na drugi bok, na osobny kawałek papieru do pieczenia. Ciasto delikatnie odklej od papieru w taki sposób, aby nie uległo zniszczeniu i przewróć je ponownie.
- 6
Na wierzchu masy serowej rozprowadź serek śmietankowy, a następnie wyłóż farsz pieczarkowy. Całość ostrożnie zwiń, lekko dociskając.
- 7
Gotową roladę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. Przed podaniem, schłodzoną roladę serową z pieczarkami pokrój ostrym nożem w dwucentymetrowe paski. Przekąska doskonale smakuje w towarzystwie konfitury lub sosu czosnkowego własnej roboty.
Zobacz także:
W wersji bezmięsnej świetnie komponuje się na talerzu, tuż obok wykwintnych wędlin lub delikatnych mięs. Przepis na roladę serową z pieczarkami z powodzeniem można modyfikować, wzbogacając recepturę o mięso z kurczaka.
Danie tego typu doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło, bez żadnych dodatków, jak i w formie przekąski na zimno, podawanej w towarzystwie sałatki lub pieczywa. Rolada serowa z pieczarkami to niezwykle uniwersalna potrawa, która będzie świetnym uzupełnieniem menu, niezależnie od okazji.
Zobacz także: Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada serowa z pieczarkami — co stanowi sekret udanej potrawy?
Kwintesencją smacznej rolady z serem i pieczarkami, jest niecodzienne połączenie składników, które idealnie ze sobą współgrają. Choć nazwa dania może sugerować, iż wykonanie tej potrawy wiąże się ze sporym wysiłkiem i poświęceniem czasu, to wbrew pozorom nie jest ona skomplikowana ani czasochłonna.
Podstawą rolady jest połączenie sera i majonezu, co pozwala na otrzymanie odpowiednio kremowej konsystencji. Ponadto ta kombinacja składników daje możliwość uzyskania właściwej gęstości ciasta, przez co nie rozkleja się ono, ani nie łamie. Rolada serowa pieczona jest w piekarniku przy użyciu termoobiegu. Dzięki temu tworzy się na niej chrupiąca skórka, a potrawa nabiera pożądanej kruchości.
Prosty przepis na roladę serową z pieczarkami pozwala na wykonanie efektownego dania przy niewielkim nakładzie pracy i czasu. To sprawia, że ten przysmak jest doskonałą opcją jako główne danie obiadowe, a także zaskakująca przekąska na imprezę rodzinną.