Bezmięsna rolada serowa z pieczarkami, której musisz spróbować

Rolada serowa z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Rolada serowa z pieczarkami — ciasto

  • 3 Jajko
  • 5 łyżek Majonez
  • 300 g Ser w kawałku

Nadzienie

  • 200 g Serek śmietankowy
  • 500 g Pieczarki
  • Pieprz
  • Sól
  • 0 Olej
  • 1 sztuka Cebula

Przygotowanie

  1. 1

    Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ser żółty w kostce i przełóż go do miski. Następnie dodaj jajka oraz majonez i całość starannie wymieszaj.

  2. 2

    Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub folią aluminiową i równomiernie rozprowadź w naczyniu gotową masę serową.

  3. 3

    Przygotowaną masę wstaw do nagrzanego do temperatury 180 st. C (na termoobiegu) piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 minut, do momentu aż masa się zarumieni. Upieczone ciasto serowe wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

  4. 4

    Obierz cebulę i pieczarki, a następnie pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Całość smaż do momentu, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Na koniec dopraw warzywa solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz odstaw do całkowitego wystygnięcia.

  5. 5

    Kiedy masa serowa stanie się lekko chłodna, wyciągnij ją z foremki i  przełóż na drugi bok, na osobny kawałek papieru do pieczenia. Ciasto delikatnie odklej od papieru w taki sposób, aby nie uległo zniszczeniu i przewróć je ponownie.

  6. 6

    Na wierzchu masy serowej rozprowadź serek śmietankowy, a następnie wyłóż farsz pieczarkowy. Całość ostrożnie zwiń, lekko dociskając. 

  7. 7

    Gotową roladę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. Przed podaniem, schłodzoną roladę serową z pieczarkami pokrój ostrym nożem w dwucentymetrowe paski. Przekąska doskonale smakuje w towarzystwie konfitury lub sosu czosnkowego własnej roboty.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też