Przepyszny schab w sosie pieczarkowym – wspaniały do ostatniego kęsa
Pieczony schab w sosie pieczarkowym to przepis na bardzo udane danie, które nie tylko będzie doskonale smakowało, ale także zaimponuje zaproszonym na obiad gościom. Połączenie schabu z makaronem i surówką lub buraczkami to także bardzo lubiana przez dzieci kombinacja dodatków.
Składniki
Składniki na schab w sosie pieczarkowym
- 4 plastry Schab bez kości
- 1 sztuka Cebula
- 1 łyżka Masło
- 3 łyżki Whiskey
- 2 łyżki Olej roślinny
- 200 g Pieczarki
- 2 łyżki Posiekany koperek
- 200 ml Śmietanka 36%
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
Składniki dodatkowe do schabu w sosie pieczarkowym
- 0.5 Opakowanie Makaron świderki
- 0.5 Główka Brokuły
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie schabu w sosie pieczarkowym zaczynamy od pochylenia się nad mięsem. Schab powinien mieć około centymetra grubości. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. O przygotowanie tak schabu można także poprosić sprzedawcę – jeszcze w sklepie.
- 2
Kotlety posypujemy solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie oprószamy mąką, tak żeby pokryła cały kawałek mięsa.
- 3
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy go i smażymy każdy kotlet, trzymając go na patelni mniej więcej cztery minuty z każdej strony – póki mięso nie zbrązowieje. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni na talerz i odstawiamy.
- 4
Na tym etapie przepisu bierzemy się za przygotowanie sosu. Pierwszy krok to rozgrzanie patelni z łyżką oleju i przesmażenie na niej na rumiany kolor pokrojonej w małą kostkę cebulki. Na patelnię dodajemy masło i wrzucamy pieczarki. Bardzo ważne, żeby grzyby się zarumieniły, ale nie puściły soku. Jak osiągnąć taki efekt? Pieczarki nie mogą być za bardzo stłoczone – nie może być ich za dużo na patelni, dlatego można je smażyć na raty – wrzucając na patelnię małe partie pokrojonych grzybów.
- 5
Do schabu w sosie pieczarkowym dobrze pasuje makaron – świderki, kolanka lub kokardki. Moment po przesmażeniu grzybów z cebulą, to dobry czas na wstawienie wody na pastę i ugotowanie klusek i w osobnym garnku warzyw – brokułu czy kalafiora.
- 6
Do grzybów i cebuli dodajemy whiskey, a po chwili śmietankę. Mieszając, czekamy aż całość się zagotuje i dokładamy do sosu mięso oraz koperek. Mięso w sosie dusimy przez 5-7 minut. Danie podajemy z ugotowanym świderkami oraz warzywami – brokułem czy surówką (z buraków czy kapusty modrej).
Przeczytaj także:
- Mamy przepis na zupę grzybową, której smak trudno będzie zapomnieć
- Wspaniały sos dyniowy do ryżu, makaronu i nie tylko
- Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw – pomidorów i papryki
Kluczowe dla tego, żeby schab był smaczny jest nieprzesuszenie go. Pomocne będzie w tym przypadku wybranie dobrego mięsa, ale także podduszenie go i serwowanie z sosem – w tym wypadku pieczarkowym. Sos grzybowy doskonale da się zjeść do ostatniej kropli dzięki makaronowi – rodzaj można wybrać wedle gustu: kolankom, świderkom lub kokardkom.
Na co zwracać uwagę przygotowując schab w sosie pieczarkowym?
Znawcy tematu mają kilka sposobów na to, żeby schab zawsze wychodził miękki. Jednym z nich jest namaczanie mięsa w mleku w lodówce przez kilka godzin przed pieczeniem go lub smażeniem. Jeśli mięso będzie rozbite tłuczkiem, wystarczy namoczyć je przez zaledwie dwie godziny.
Inny sposób, który gwarantuje schabowi jego późniejszą miękkość, to zamarynowanie mięsa w soli i przyprawach na kilkanaście godzin przed smażeniem i pieczeniem. Puryści kulinarni zalecają smażenie schabu na smalcu, ewentualnie na oleju rzepakowym. Dla miękkości schabu kluczowe jest także wrzucanie go na rozgrzaną patelnię.
Duszenie schabu w sosie także sprzyja jego kruchości i delikatności. Wcześniej jednak trzeba go koniecznie przesmażyć przez około 2 minuty. Jeśli dodajemy do duszenia schabu bulion, to powinien być on ciepły – zimny może sprawić, że mięso stwardnieje.
Schab w sosie pieczarkowym – jak uzyskać idealną konsystencję?
Sosów do mięs może być wiele – schab w sosie własnym, w sosie koperkowym czy jak w naszym przepisie sos pieczarkowy. Pieczarki to grzyby hodowlane, doskonale znane i lubiane – dostępne przez wszystkie pory roku w każdym niemalże sklepie. Są także pierwszymi grzybami, które mogą jeść dzieci – po ukończeniu odpowiedniego wieku. Pieczarki mają dość neutralny choć charakterystyczny smak, doskonale nadają się na zupy, do sosów i zapiekanek. Można je także jeść na surowo. W sosie do schabu wypadają idealnie.
Żeby sos wyszedł aksamitny, warto przygotowując go, poświęcić gotowaniu 100 procent uwagi, dzięki czemu sos nie będzie miał grudek i się nie przypali. Jeśli jednak wyjdzie zbyt rzadki, należy go zredukować – odparowując wodę z garnka, rondla lub patelni bez przykrycia.