Przepyszny schab w sosie pieczarkowym – wspaniały do ostatniego kęsa

Schab z pieczarkami
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na schab w sosie pieczarkowym

  • 4 plastry Schab bez kości
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżka Masło
  • 3 łyżki Whiskey
  • 2 łyżki Olej roślinny
  • 200 g Pieczarki
  • 2 łyżki Posiekany koperek
  • 200 ml Śmietanka 36%
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz

Składniki dodatkowe do schabu w sosie pieczarkowym

  • 0.5 Opakowanie Makaron świderki
  • 0.5 Główka Brokuły

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie schabu w sosie pieczarkowym zaczynamy od pochylenia się nad mięsem. Schab powinien mieć około centymetra grubości. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. O przygotowanie tak schabu można także poprosić sprzedawcę – jeszcze w sklepie.

  2. 2

    Kotlety posypujemy solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie oprószamy mąką, tak żeby pokryła cały kawałek mięsa.

  3. 3

    Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy go i smażymy każdy kotlet, trzymając go na patelni mniej więcej cztery minuty z każdej strony – póki mięso nie zbrązowieje. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni na talerz i odstawiamy.

  4. 4

    Na tym etapie przepisu bierzemy się za przygotowanie sosu. Pierwszy krok to rozgrzanie patelni z łyżką oleju i przesmażenie na niej na rumiany kolor pokrojonej w małą kostkę cebulki. Na patelnię dodajemy masło i wrzucamy pieczarki. Bardzo ważne, żeby grzyby się zarumieniły, ale nie puściły soku. Jak osiągnąć taki efekt? Pieczarki nie mogą być za bardzo stłoczone – nie może być ich za dużo na patelni, dlatego można je smażyć na raty – wrzucając na patelnię małe partie pokrojonych grzybów.

  5. 5

    Do schabu w sosie pieczarkowym dobrze pasuje makaron – świderki, kolanka lub kokardki. Moment po przesmażeniu grzybów z cebulą, to dobry czas na wstawienie wody na pastę i ugotowanie klusek i w osobnym garnku warzyw – brokułu czy kalafiora.

  6. 6

    Do grzybów i cebuli dodajemy whiskey, a po chwili śmietankę. Mieszając, czekamy aż całość się zagotuje i dokładamy do sosu mięso oraz koperek. Mięso w sosie dusimy przez 5-7 minut. Danie podajemy z ugotowanym świderkami oraz warzywami – brokułem czy surówką (z buraków czy kapusty modrej).

    Przeczytaj także:

     

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też