Schab w sosie koperkowym — doskonały przepis na niedzielny obiad
Jeżeli chcesz przygotować pyszny i prosty obiad dla Twoich najbliższych, przepis na schab w sosie koperkowym zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. To receptura, która stanowi doskonały przykład, że nie każde pierwszorzędne danie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni. Schab w sosie koperkowym to potrawa, która nawet spod ręki początkującego miłośnika gotowania smakuje niczym danie przyrządzone przez szefa kuchni. Zapewniamy, że gdy raz przyrządzisz ten smakołyk, wielokrotnie powróci do domowego jadłospisu.
Składniki
Schab w sosie koperkowym
- 0.25 Sztuka Cebula
- 0.3 Szklanka Śmietanka 30%
- 1 łyżka Olej rzepakowy
- 1.5 łyżeczka Mąka ziemniaczana
- 700 g Schab bez kości
- 2 łyżki Posiekany koperek
- 0.5 Sztuka Marchew
- 500 ml Bulion
- 1 ząbek Czosnek
- 1.5 łyżeczka Mąka pszenna
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Schab starannie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz. Następnie pokrój wieprzowinę w plastry i rozbij tłuczkiem do mięsa.
- 2
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj kawałki rozbitego mięsa. Smaż schab z dwóch stron do chwili zarumienienia.
- 3
W międzyczasie zagotuj bulion w garnku o dużej średnicy. Gdy zacznie wrzeć, dodaj do niego podsmażone kawałki mięsa, po czym dopraw je solą i czarnym pieprzem mielonym. Przykryj naczynie pokrywką, zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj przez ok. 60 minut.
- 4
W międzyczasie czosnek oraz cebulę obierz z łupin, po czym pokrój je w drobną kostkę. Marchewki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- 5
W połowie wskazanego czasu do gotujących się kawałków mięsa dodaj przygotowany wcześniej czosnek, cebulę oraz marchewkę.
- 6
Koperek opłucz pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj.
- 7
Po godzinie dodaj śmietankę, przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wszystkie składniki starannie wymieszaj, po czym dodaj posiekany koperek. Gotuj danie przez ok. 60 sekund, po czym ściągnij je z palnika. Schab w sosie koperkowym smakuje wyśmienicie podany z kluskami śląskimi oraz surówką z białej kapusty.
Zobacz także:
Schab można przyrządzać na wiele wspaniałych sposobów. Jeżeli znudził Ci się już tradycyjny kotlet schabowy, koniecznie wypróbuj przepis na schab w sosie koperkowym. Wykonany na bazie esencjonalnego bulionu, odznacza się pełnią smaku. Również nie bez znaczenia jest dodatek śmietanki, która odpowiada za kremową konsystencję. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu jest także znakomitym nośnikiem smaku. Schab w sosie koperkowym warto serwować w towarzystwie ulubionych dodatków. Wyśmienicie sprawdzą się zarówno kluski, jak i ziemniaki przyrządzone pod rozmaitą formą. Smażone frytki, delikatne purée, czy kawałki gotowanych bądź pieczonych ziemniaków — wybór należy do Ciebie. Warto pamiętać o porcji warzyw, która zwiększy wartość odżywczą potrawy.
Zobacz także: Schab po cygańsku — przepis na nieprzeciętne kotlety
Jak przygotować schab w sosie koperkowym? Porady i wskazówki
Aby przygotować schab w sosie koperkowym, wystarczy zgromadzić kilka ogólnodostępnych składników i wygospodarować odrobinę wolnego czasu. Warto wiedzieć, że ten mięsny specjał można z powodzeniem przygotować nawet dzień wcześniej, a przed podaniem dodać wyłącznie śmietankę oraz mąkę. Dzięki temu pożywnym posiłkiem można cieszyć się nawet w najbardziej zapracowany dzień. Należy jednak pamiętać, że gotowy schab w sosie koperkowym nie powinien być długo podgrzewany. Doprowadzi to do ścięcia śmietanki, przez co sos utraci swoją kremową konsystencję.
Bulion wykorzystany do upichcenia schabu w sosie koperkowym może być zarówno warzywny, jak i mięsny. Zapewniamy, że danie smakuje najlepiej, gdy jest przygotowane bez zastosowania kostki rosołowej.