Schab w sosie koperkowym — doskonały przepis na niedzielny obiad

Przepis na schab w sosie koperkowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab w sosie koperkowym

  • 0.25 Sztuka Cebula
  • 0.3 Szklanka Śmietanka 30%
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 1.5 łyżeczka Mąka ziemniaczana
  • 700 g Schab bez kości
  • 2 łyżki Posiekany koperek
  • 0.5 Sztuka Marchew
  • 500 ml Bulion
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1.5 łyżeczka Mąka pszenna
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Schab starannie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz. Następnie pokrój wieprzowinę w plastry i rozbij tłuczkiem do mięsa.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj kawałki rozbitego mięsa. Smaż schab z dwóch stron do chwili zarumienienia.

  3. 3

    W międzyczasie zagotuj bulion w garnku o dużej średnicy. Gdy zacznie wrzeć, dodaj do niego podsmażone kawałki mięsa, po czym dopraw je solą i czarnym pieprzem mielonym. Przykryj naczynie pokrywką, zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj przez ok. 60 minut. 

  4. 4

    W międzyczasie czosnek oraz cebulę obierz z łupin, po czym pokrój je w drobną kostkę. Marchewki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  5. 5

    W połowie wskazanego czasu do gotujących się kawałków mięsa dodaj przygotowany wcześniej czosnek, cebulę oraz marchewkę.

  6. 6

    Koperek opłucz pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj.

  7. 7

    Po godzinie dodaj śmietankę, przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wszystkie  składniki starannie wymieszaj, po czym dodaj posiekany koperek. Gotuj danie przez ok. 60 sekund, po czym ściągnij je z palnika. Schab w sosie koperkowym smakuje wyśmienicie podany z kluskami śląskimi oraz surówką z białej kapusty.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też