Cappuccino ciasto bez pieczenia — każdy pasjonat kawy musi go spróbować

Cappuccino ciasto
Źródło: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Składniki

Cappuccino ciasto

  • 3 łyżki Żelatyna
  • 200 g Okrągłe biszkopty
  • 500 g Serek homogenizowany waniliowy
  • 200 g Masło
  • 1 szklanki Cappuccino
  • 2 szklanek Mleko w proszku
  • 3 sztuki Żółtko
  • 0.5 Szklanka Cukier puder

Polewa czekoladowa

  • 100 g Masło
  • 3 łyżki Mleko
  • 3 łyżki Kakao
  • 3 łyżki Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Foremkę o wymiarach 21 × 36  cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Na spodzie foremki ułóż biszkopty, tak aby pokrywały jak największą część foremki. Następnie ciasteczka nasącz cappuccino.

  3. 3

    Żelatynę wsyp do miseczki, a następnie wlej 0,5 szklanki gorącej wody. Składniki mieszaj do chwili rozpuszczenia, a następnie pozostaw do wystygnięcia. 

  4. 4

    Żółtka ubij wraz z cukrem na jasną i puszystą masę.

  5. 5

    W osobnej misce ubij masło, a następnie dodawaj do niego porcjami masę jajeczną, serek homogenizowany, mleko w proszku oraz wystudzony roztwór żelatynowy.

  6. 6

    Przygotowaną masę przelej na biszkopty, a na jej wierzchu ułóż kolejną warstwę ciasteczek i nasącz je cappuccino.

  7. 7

    Aby przygotować polewę czekoladową, w rondelku zagotuj mleko wraz z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodaj masło i podgrzewaj składniki do chwili powstania jednolitego kremu. Garnuszek ściągnij z ognia, dodaj kakao i energicznie wymieszaj komponenty. 

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też