Ciasto na karpatkę, które zawsze się udaje. Idealnie pofałdowane, złociste ciasto do twoich ulubionych deserów

Karpatka
Źródło: Shutterstock/AS Foodstudio

Składniki

Ciasto na karpatkę

  • 1 szklanki Woda
  • 6 sztuk Jajko
  • 200 g Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól
  • 150 g Masło
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Blaszkę o wymiarach 25 × 38 cm wysmaruj od środka masłem, a następnie oprósz delikatnie mąką pszenną.

  3. 3

    Do garnka z nieprzywierającym dnem wlej wodę oraz dodaj odmierzoną porcję masła. Podgrzewaj składniki do chwili zagotowania, a następnie ściągnij rondelek z palnika.

  4. 4

    Do mieszanki wody z masłem dodaj szczyptę soli oraz mąkę pszenną. Składniki mieszaj energicznie za pomocą drewnianej łyżki. Masa powinna być jednolita i nie zawierać żadnych grudek.

  5. 5

    Garnek z masą mączną połóż ponownie na palniku ustawionym na minimalną moc i podgrzewaj przez ok. 1 minutę. Naczynie ponownie ściągnij z kuchenki i pozostaw do przestudzenia.

  6. 6

    Jajka wbij do szklanki. 

  7. 7

    Ciasto na karpatkę umieść w misie miksera, a następnie dodawaj powoli jajka, cały czas miksując.

  8. 8

    Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj proszek do pieczenia i starannie wymieszaj składniki.

  9. 9

    Ciasto podziel na 2 równe części.

  10. 10

    Pierwszą porcję ciasta na karpatkę ostrożnie przełóż do przygotowanej blaszki i rozprowadź masę po całej powierzchni foremki. 

  11. 11

    Ciasto na karpatkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Następnie uchyl drzwiczki kuchenki i pozostaw wypiek na 5 minut w celu delikatnego przestudzenia.

  12. 12

    Następnie wyciągnij ciasto na karpatkę z foremki i w analogiczny sposób przygotuj drugą porcję ciasta.

     

    Ciasto na karpatkę smakuje najlepiej przełożone kremem budyniowym.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też