Deser z niczego – crumble z jabłkami
Deser z niczego, czyli co zrobić, kiedy nagle zapowiadają się z wizytą dawno niewidziani znajomi, ciocia z mamą, dalekie kuzynostwo, które jest akurat w okolicy? Najlepiej zrobić coś z niczego, czyli sięgnąć po składniki, które bankowo znajdują się w każdym domu.
Składniki
Składniki na kruszonkę
- 200 g Mąka pszenna
- 135 Masło
- 80 g Cukier
- 1 łyżka Ekstrakt waniliowy
Składniki na nadzienie
- 1 Jabłko
- 1 łyżka Cukier
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka Cynamon
- 0.5 Szklanka Rodzynki
Przygotowanie
- 1
Jabłka – najlepiej odmiany szarlotkowej – dokładnie myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je na grubsze plasterki. Jeśli nie mamy pod ręką jabłek, można wykorzystać inne owoce – od rabarbaru, truskawek, bananów, przez gruszki czy czerwoną porzeczkę. Do jabłek także można dodać inne pasujące owoce – banany czy maliny.
- 2
Dodajemy do jabłek pozostałe składniki: cukier, ekstrakt z wanilii, cynamon, rodzynki.
- 3
Kruszonkę robimy łącząc wszystkie składniki i urabiając je w dłoniach. Powinny tworzyć z połączonych składników grudki różnej wielkości, którymi będzie można posypać na wierzch owoce.
- 4
Przygotowujemy formę do pieczenia. Crumble świetnie będzie się prezentował w ceramicznej formie o owalnym kształcie. Smarujemy jej wnętrze masłem i przekładamy tam jabłka, wyrównujemy, żeby wszystkie cząstki tworzyły w miarę równą warstwę i posypujemy kruszonką.
- 5
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C i pieczemy nasz deser z niczego przez 45 minut lub do momentu, w którym zarumieni się kruszonka. Jabłka powinny gotować się.
- 6
Crumble podaje się ciepłe. Można w tym przepisie na deser z niczego wykorzystać także lody, które mamy w zamrażarce – mogą być waniliowe, śmietankowe lub o smaku mascarpone. Nakłada się je łyżką – nie kroi na kawałki, bo byłoby to zadanie dość karkołomne.
Zobacz także:
Jednym z takich szybkich, prostych, a wyjątkowo smacznych przepisów na coś z niczego jest crumble z jabłkami. Co to takiego? Rodzaj szarlotki, ale nie na cieście, tylko pod samą kruszonką. Do jabłek dodać można rodzynki, a jabłka śmiało zastąpić innymi owocami, które są akurat w domu (truskawkami, gruszkami, czerwoną porzeczką, malinami).
Jakie mogą być desery z niczego?
Jeśli mamy w domu wszystkie podstawowe składniki, typu mąka, mleko, jajka, śmiało możemy pokusić się o zrobienie naleśników. Nadzieniem może być w tym wypadku nutella, banany i polewa czekoladowa, ale także dżemy. Jeśli chodzi nam po głowie deser, który mógłby być bardziej nieoczywistą przekąską, mieszającą smaki, zróbmy naleśniki z serem camambertem i żurawiną lub dżemem z fig. Robiąc ciasto naleśnikowe pamiętajmy o dodaniu do niego oleju roślinnego i odrobiny gazowanej wody. Dzięki temu naleśniki nie będą suche i nie będą pękać. Niestety, ten rodzaj placków musi być nasycony tłuszczem, bo inaczej nie wychodzi – dotyczy to nie tylko ciasta, ale także patelni, na której naleśniki są smażone.
Jakie inne desery można przygotować szybko?
W przypadku niezapowiedzianych gości można pokusić się o poczęstowanie ich sałatką w owoców – tutaj wybór smaków zależy od ich dostępności w domu. Dobrze w sałatce owocowej wypadają: truskawki, banany, arbuzy, brzoskwinie, winogrona, kiwi. Można je połączyć z gałką lodów lub ubić do nich śmietanę kremówkę.
Mając w domu banany i mleko można przygotować owocowy koktajl, a latem i jeśli mamy w domu blender kielichowy można pomyśleć o przepisie na koktajl lub lodowe smoothie. Jeśli udekorujemy je listkami mięty i cząstką owoców, deser będzie się także dobrze prezentował.
Deserem z niczego będą także lody – zaprezentowane jako deser lodowy w pucharkach z dodatkiem owoców, ciasteczek, wafelków – właściwie wszystkiego, co znajdziemy w szafkach kuchennych.
Jaki jest deser z niczego w wersji bardziej sycącej?
Marzy się wam deser, który byłby typowym comfort food, czyli jedzeniem poprawiającym humor? Sięgnijcie po sprawdzony przepis na gofry lub racuchy z owocami. Ciepłe, chrupiące i posypane cukrem pudrem placki zaspokoją nagłą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego i aromatycznego. Placki i gofry można także bardzo pomysłowo zaaranżować na talerzu – ozdobić owocami, posypać posiekanymi orzechami, polać czekoladą.