Deser z niczego – crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na kruszonkę

  • 200 g Mąka pszenna
  • 135 Masło
  • 80 g Cukier
  • 1 łyżka Ekstrakt waniliowy

Składniki na nadzienie

  • 1 Jabłko
  • 1 łyżka Cukier
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 0.5 Szklanka Rodzynki

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka – najlepiej odmiany szarlotkowej – dokładnie myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je na grubsze plasterki. Jeśli nie mamy pod ręką jabłek, można wykorzystać inne owoce – od rabarbaru, truskawek, bananów, przez gruszki czy czerwoną porzeczkę. Do jabłek także można dodać inne pasujące owoce – banany czy maliny.

  2. 2

    Dodajemy do jabłek pozostałe składniki: cukier, ekstrakt z wanilii, cynamon, rodzynki.

  3. 3

    Kruszonkę robimy łącząc wszystkie składniki i urabiając je w dłoniach. Powinny tworzyć z połączonych składników grudki różnej wielkości, którymi będzie można posypać na wierzch owoce.

  4. 4

    Przygotowujemy formę do pieczenia. Crumble świetnie będzie się prezentował w ceramicznej formie o owalnym kształcie. Smarujemy jej wnętrze masłem i przekładamy tam jabłka, wyrównujemy, żeby wszystkie cząstki tworzyły w miarę równą warstwę i posypujemy kruszonką.

  5. 5

    Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C i pieczemy nasz deser z niczego przez 45 minut lub do momentu, w którym zarumieni się kruszonka. Jabłka powinny gotować się.

  6. 6

    Crumble podaje się ciepłe. Można w tym przepisie na deser z niczego wykorzystać także lody, które mamy w zamrażarce – mogą być waniliowe, śmietankowe lub o smaku mascarpone. Nakłada się je łyżką – nie kroi na kawałki, bo byłoby to zadanie dość karkołomne.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też