Pomysłowe i szybkie, czyli jabłka pod kruszonką, które pokocha twoja rodzina

Jabłka pod kruszonką
Źródło: GettyImages

Składniki

Jabłka pod kruszonką

  • 2 łyżeczki Mielony cynamon
  • 100 g Cukier
  • 60 g Suszona żurawina
  • 100 g Masło
  • 150 g Mąka pszenna
  • 350 g Jabłko

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Aby przygotować kruszonkę, umieść w misce mąkę pszenną, cukier, masło oraz mielony cynamon. Składniki szybko zagnieć, otrzymując delikatne, kruche ciasto.

  3. 3

    Przygotuj 6 kokilek do zapiekania. Najlepiej, jeżeli będą one miały średnicę ok. 10 cm. 

  4. 4

    Jabłka obierz ze skóry, pokrój je na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Następnie rozłóż jabłka równomiernie do przygotowanych wcześniej kokilek, po czym dodaj do naczyń suszoną żurawinę.

  5. 5

    Owoce posyp kruszonką, a następnie delikatnie oprósz je mielonym cynamonem.

  6. 6

    Jabłka pod kruszonką włóż do nagrzanego piekarnika i piecz deser przez 25 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij mono porcje z kuchenki. Słodka przekąska smakuje znakomicie podana z porcją lodów waniliowych.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też