Ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym i przyprawami
Ziemniaki z grilla to pyszna przekąska, którą warto przygotować na wspólne ucztowanie podczas majówki i sezonu grillowego, trwającego, dopóki za oknem utrzymuje się sprzyjająca temu pogoda. Pasują do smażonej kiełbaski, karkówki, szaszłyków i idealnie komponują się razem z resztą specjałów przygotowywanych na grilla, np. rozmaitymi sałatkami i surówkami ze świeżych warzyw. Ziemniaki z grilla przyrządzisz w kilka minut — prosty, aczkolwiek smaczny dodatek z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom oraz zaproszonym gościom.
Składniki
- 500 g Młode ziemniaki
- 2 ząbki Czosnek
- 0.5 Pęczek Natka pietruszki
- 0.5 Kostka Masło
- Sól
- Zioła prowansalskie
Przygotowanie
- 1
0,5 kg ziemniaków starannie wyszoruj i ugotuj w mundurkach, z dodatkiem odrobiny soli. Kiedy lekko zmiękną, wyłącz palnik i odłóż na bok, żeby się ostudziły.
- 2
Przygotuj masło czosnkowe. W niewielkim naczyniu umieść masło — najlepiej wyciągnąć je wcześniej z lodówki, by zmiękło — oraz starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie umyj natkę pietruszki i posiekaj połowę pęczka (można zastąpić koperkiem), po czym dodaj ją do masła czosnkowego. Teraz całość dopraw, dodając odrobinę soli i czarnego pieprzu mielonego.
- 3
Kiedy ziemniaki ostygną, każdą sztukę natnij, wykonując kształt krzyża, a następnie w nakrojone miejsce włóż odrobinę przygotowanego masła czosnkowego. Wierzch ziemniaczków posyp ziołami prowansalskimi lub inną mieszanką ziół i starannie owiń folią aluminiową.
- 4
Owinięte ziemniaki umieść na rozgrzanym grillu i piecz do momentu, aż staną się odpowiednio miękkie i chrupiące. Czas pieczenia warto kontrolować, wbijając w ziemniaki z grilla widelec lub wykałaczkę. Gotową przekąskę podawaj z ulubionymi specjałami, np. karkówką z grilla bądź lekką sałatką z kurczakiem.
Wypróbuj również przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika.
Dla znanych powszechnie ziemniaków z ogniska doskonałą alternatywą są ziemniaczki z grilla. Bez dwóch zdań przyrządza się je szybciej, dzięki czemu zaoszczędzony czas można przeznaczyć na szykowanie innych przekąsek, które udoskonalą na domowe barbecue.
Kiedy warto przygotować ziemniaki z grilla?
Ziemniaczki z grilla podawane z masłem czosnkowym i aromatycznymi przyprawami to przysmak, który warto mieć w zanadrzu, kiedy za oknem zaczyna robić się coraz cieplej. To znak, że za niedługo można będzie zacząć świętować sezon grillowy. To czas, który tradycyjnie rozpoczyna się 1 maja. Majówka utożsamiana jest więc z radosnym ucztowaniem w ogrodzie, któremu nierzadko towarzyszy suto zastawiony stół. Nie ma umownej daty, wskazującej na to kiedy kończy się sezon grillowy. Wszystko zależy od pogody i temperatury oraz chęci osób, organizujących ogrodowe biesiadowanie.
Poza tym, ziemniaki z grilla można przygotować jako dodatek do obiadu. Z pewnością wpłyną one korzystnie na urozmaicenie drugiego dania. Niektórzy przepadają za smakiem ziemniaków pieczonych, popijanych szklanką kefiru. Nie jest więc powiedziane, że ten przysmak z grilla nadaje się jedynie do dań z mięsem.
Ziemniaki z grilla — z czym je podawać?
Chrupiący smakołyk najlepiej serwować z jeszcze ciepłymi specjałami, ściągniętymi z rusztu. Sprawdzą się więc jako dodatek do karkówki z grilla, grillowanej piersi z kurczaka, kaszanki z grilla, sera camembert czy szaszłyków, zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Ziemniaczki z grilla urozmaicą ponadto smak ryby — warto zestawić je z łososiem lub pstrągiem z grilla. Uzupełnieniem posiłku spożywanego w ogrodzie, mogą być również rozmaite sałatki i surówki, np. sałatka colesław, surówka z czerwonej kapusty lub bardziej sycąca, kolorowa sałatka makaronowa.
Nie zapominajmy o istotnym dodatku do ziemniaków z grilla, jakim jest sos. Własnoręcznie przygotowany dip jest gwarancją satysfakcji ze spożytego posiłku. W tym przypadku dobrze sprawdzą się sos czosnkowy lub pomidorowy — wszystko zależeć będzie od pozostałych przekąsek z grilla, które połączymy z grillowanymi ziemniakami oraz indywidualnych upodobań smakowych.