Ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym i przyprawami

Ziemniaki z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Młode ziemniaki
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 0.5 Kostka Masło
  • Sól
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. 1

    0,5 kg ziemniaków starannie wyszoruj i ugotuj w mundurkach, z dodatkiem odrobiny soli. Kiedy lekko zmiękną, wyłącz palnik i odłóż na bok, żeby się ostudziły.

  2. 2

    Przygotuj masło czosnkowe. W niewielkim naczyniu umieść masło — najlepiej wyciągnąć je wcześniej z lodówki, by zmiękło — oraz starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie umyj natkę pietruszki i posiekaj połowę pęczka (można zastąpić koperkiem), po czym dodaj ją do masła czosnkowego. Teraz całość dopraw, dodając odrobinę soli i czarnego pieprzu mielonego.

  3. 3

    Kiedy ziemniaki ostygną, każdą sztukę natnij, wykonując kształt krzyża, a następnie w nakrojone miejsce włóż odrobinę przygotowanego masła czosnkowego. Wierzch ziemniaczków posyp ziołami prowansalskimi lub inną mieszanką ziół i starannie owiń folią aluminiową.

  4. 4

    Owinięte ziemniaki umieść na rozgrzanym grillu i piecz do momentu, aż staną się odpowiednio miękkie i chrupiące. Czas pieczenia warto kontrolować, wbijając w ziemniaki z grilla widelec lub wykałaczkę. Gotową przekąskę podawaj z ulubionymi specjałami, np. karkówką z grilla bądź lekką sałatką z kurczakiem.

     

    Wypróbuj również przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też