Idealnie słodkie ciasto Maxi King. Nie tylko dla fanów znanego batonika

Maxi King ciasto
Źródło: Shutterstock/Kinggreen art

Składniki

Składniki na mleczny krem ciasta Maxi King

  • 200 ml Śmietana 30%
  • 250 g Ciepłe mleko
  • 3 szklanek Mleko w proszku
  • 250 ml Mleko
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy

Składniki na polewę czekoladową ciasta Maxi King

  • 1 łyżka Maslo
  • 1 tabliczka Gorzka czekolada
  • 1 tabliczka Mleczna czekolada
  • 100 ml Śmietana 30%

Składniki dodatkowe do ciasta Maxi King

  • 1 puszka masa kajmakowa
  • 150 g Orzechy laskowe
  • 400 g herbatniki

Przygotowanie

  1. 1

    W przypadku przepisu na ciasto Maxi King pierwszym krokiem w jego wykonaniu będzie uprażenie orzechów laskowych w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. W tym celu wykładamy blachę piekarnika papierem do pieczenia, wysypujemy na nią orzechy laskowe i doglądamy, żeby się w tym czasie nie przypaliły. To ważne, bo przepieczone orzechy stają się gorzkie, co źle wpływa na smak ciasta. Po upieczeniu ścieramy z orzechów łupinkę i siekamy orzechy nożem na małe kawałki.

  2. 2

    Kolejny etap to przygotowanie mlecznego kremu. W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem cukru waniliowego i cukru białego. Mieszamy, póki cukier się nie rozpuści. Ostawiamy mieszaninę na bok do wystudzenia.

  3. 3

    Ciepłe masło umieszczamy w misce i miksujemy na średniej prędkości obrotach z pomocą miksera, stopniowo dodając do niego na przemian: ostudzone mleko i mleko w proszku. Miksujemy póki masa nie będzie idealnie gładka.

  4. 4

    W osobnej misce ubijamy śmietanę – miska i śmietana powinny być zimne.

  5. 5

    Ubitą śmietanę dodajemy do kremu mlecznego i mieszamy na niskich obrotach miksera póki składniki się nie połączą.

  6. 6

    Ciasto Maxi King nie wymaga pieczenia. Jego przygotowane polega na przełożeniu warstw herbatników kremami. Pierwszą warstwę wykładamy na spód prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka przykrywamy połową masy mlecznej.

  7. 7

    Na niej układamy drugą warstwę herbatników, którą pokrywamy lejącym się kajmakiem.

  8. 8

    Kajmak przykrywamy drugą częścią warstwy mlecznej i znowu przekładamy ją herbatnikami.

  9. 9

    Na wierzchu ciasta Maxi King ląduje polewa czekoladowa. Czekolady rozpuszczamy, podgrzewając je w rondelku po czym dodajemy śmietanę i masło. Wszystkie składniki mieszamy i lekko studzimy przed wylaniem na herbatniki.

  10. 10

    Ostatni element to posypanie polewy czekoladowej pokruszonymi orzechami. Tak przygotowany deser ląduje przed podaniem na 24 godziny w lodówce. Dzięki wielogodzinnemu chłodzeniu herbatniki staną się bardziej wilgotne i miękkie, a ciasto idealnie harmonijne w smaku.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też