Ciasto biskup — deser na wyjątkowe okazje. Będziesz zdziwiony, jak łatwo można go przygotować

Ciasto biskup
Źródło: Shutterstock/Bondar Yuliia

Składniki

Ciasto biskup — biszkopt

  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 4 sztuki Jajko
  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna tortowa
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki Zimna woda

Galaretka

  • 2 opakowania Galaretka wiśniowa
  • 1 słoik Dżem z czarnej porzeczki
  • 2 szklanek Woda

Krem budyniowy

  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 500 ml Mleko
  • 200 g Miękkie masło
  • 3 łyżki Cukier
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 2 sztuki Żółtko
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy

Masa makowo-kokosowa

  • 1 szklanki Wiórki kokosowe
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 4 sztuki Białko jajka
  • 1 szklanki Mak

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Dwie foremki o wymiarach 21 × 32 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Jajka wraz z cukrem ubijaj do chwili powstania jasnej i puszystej masy.  Następnie wlej wodę oraz olej rzepakowy, cały czas miksując. Zmniejsz obroty miksera do minimum, dodaj mąkę pszenną oraz mąką ziemniaczaną i miksuj do chwili połączenia składników. Wylej masę na przygotowaną blaszkę, włóż foremkę do piekarnika i piecz ciasto przez ok. 15 minut.

  4. 4

    Do miski wlej 500 ml wrzącej wody, a następnie wsyp do niej galaretki. Do naczynia dodaj także dżem i starannie wymieszaj składniki. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na przestudzony biszkopt.

  5. 5

    400 ml mleka wlej do rondelka. Do garnka dodaj także cukier oraz cukier waniliowy i doprowadź płyn do wrzenia. 

  6. 6

    Do 100 ml mleka wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Komponenty starannie wymieszaj, a następnie wlej do wrzącego mleka. Budyń podgrzewaj do chwili uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie ściągnij garnek z palnika i pozostaw do wystudzenia. 

  7. 7

    Masło utrzyj za pomocą miksera na jasny puch. Następnie stopniowo dodawaj budyń, cały czas mieszając. Krem budyniowy rozsmaruj na stężałej galaretce.

  8. 8

    Aby przygotować masę makowo-kokosową, białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując składniki. Do kremu wsyp mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj składniki za pomocą szpatułki. Masę makowo-kokosową rozsmaruj równomiernie na przygotowanej foremce i włóż ją do nagrzanego piekarnika. Bezę piecz przez ok. 20 minut.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też