Ciasto biskup — deser na wyjątkowe okazje. Będziesz zdziwiony, jak łatwo można go przygotować
Ciasto biskup to wypiek, który zawsze znika z talerzy w okamgnieniu. Deser ten jest niezwykle charakterystyczny, a dzieje się tak, dzięki unikatowej warstwie makowo-kokosowej. Prezentowany łakoć zawiera także delikatny krem budyniowy oraz galaretkę wiśniową, o lekko kwaskowatym smaku. Nie można także nie wspomnieć o puszystym biszkopcie, który stanowi podstawę tego przysmaku. Poszczególne elementy perfekcyjnie do siebie pasują, sprawiając, że ciasto biskup staje się ulubieńcem wszystkich łasuchów.
Składniki
Ciasto biskup — biszkopt
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 4 sztuki Jajko
- 0.5 Szklanka Mąka pszenna tortowa
- 0.5 Szklanka Cukier
- 1 łyżka Mąka ziemniaczana
- 2 łyżki Zimna woda
Galaretka
- 2 opakowania Galaretka wiśniowa
- 1 słoik Dżem z czarnej porzeczki
- 2 szklanek Woda
Krem budyniowy
- 3 łyżki Mąka pszenna
- 500 ml Mleko
- 200 g Miękkie masło
- 3 łyżki Cukier
- 2 łyżki Mąka ziemniaczana
- 2 sztuki Żółtko
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
Masa makowo-kokosowa
- 1 szklanki Wiórki kokosowe
- 0.75 Szklanka Cukier
- 4 sztuki Białko jajka
- 1 szklanki Mak
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Dwie foremki o wymiarach 21 × 32 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Jajka wraz z cukrem ubijaj do chwili powstania jasnej i puszystej masy. Następnie wlej wodę oraz olej rzepakowy, cały czas miksując. Zmniejsz obroty miksera do minimum, dodaj mąkę pszenną oraz mąką ziemniaczaną i miksuj do chwili połączenia składników. Wylej masę na przygotowaną blaszkę, włóż foremkę do piekarnika i piecz ciasto przez ok. 15 minut.
- 4
Do miski wlej 500 ml wrzącej wody, a następnie wsyp do niej galaretki. Do naczynia dodaj także dżem i starannie wymieszaj składniki. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na przestudzony biszkopt.
- 5
400 ml mleka wlej do rondelka. Do garnka dodaj także cukier oraz cukier waniliowy i doprowadź płyn do wrzenia.
- 6
Do 100 ml mleka wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Komponenty starannie wymieszaj, a następnie wlej do wrzącego mleka. Budyń podgrzewaj do chwili uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie ściągnij garnek z palnika i pozostaw do wystudzenia.
- 7
Masło utrzyj za pomocą miksera na jasny puch. Następnie stopniowo dodawaj budyń, cały czas mieszając. Krem budyniowy rozsmaruj na stężałej galaretce.
- 8
Aby przygotować masę makowo-kokosową, białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując składniki. Do kremu wsyp mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj składniki za pomocą szpatułki. Masę makowo-kokosową rozsmaruj równomiernie na przygotowanej foremce i włóż ją do nagrzanego piekarnika. Bezę piecz przez ok. 20 minut.
- 9
Gdy warstwa kokosowo-makowa przestygnie, przełóż ją na krem budyniowy.
Ciasto biskup można serwować bezpośrednio po przygotowaniu.
Zobacz także:
Ciasto biskup kojarzone jest ze specjalnymi okazjami. Prezencja tego wypieku zawsze zachwyca zgromadzonych gości, zapewniając liczne komplementy kierowane w stronę kucharza. Jeżeli zastanawiasz się, skąd wywodzi się tytuł charakteryzowanego deseru, spieszymy z pomocą. Ciasto biskup swoją nazwę zawdzięcza galaretce, której barwa przypomina kolor szat biskupich.
Zobacz także: Jagodowe ciasto Esmeralda — cukiernicze arcydzieło, którego musisz spróbować
Jak przygotować ciasto biskup? Praktyczne porady i wskazówki
Ciasto biskup to wypiek, który mimo wielowarstwowej budowy, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Proces pieczenia należy rozpocząć od przyrządzenia biszkoptu. Ciasto będzie dość niskie, ale właśnie taki efekt jest oczekiwany. Aby urozmaicić smak deseru, możesz dodać do niego kakao lub ziarenka maku. Następna warstwa tego rarytasu to galaretka wiśniowa. To, co czyni ją wyjątkową, to dodatek dżemu porzeczkowego, który okazuje się niezwykle cennym komponentem. Ciasto biskup składa się także z kremu budyniowego. Jest on aksamitny i delikatny, dzięki obfitej zawartości masła. Całość zwieńcza masa makowo-kokosowa. To charakterystyczny składnik tego smakołyku, który stał się jego znakiem rozpoznawczym.