Obłędnie czekoladowa herbacianka — niezwykłe ciasto na bazie naparu herbaty

Ciasto czekoladowa herbacianka
Źródło: Shutterstock/Light Sparrow Photography

Składniki

Czekoladowa herbacianka

  • Sól
  • 4 sztuki Jabłko
  • 250 g Masło
  • 0.33 Szklanka Kakao
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1.5 szklanki Cukier
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 1 szklanki Posiekane orzechy
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 szklanki Zaparzona herbata

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Białka oddziel od żółtek.

  4. 4

    Masło umieść w misie miksera i utrzyj z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego. Gdy powstanie jasna i puszysta masa, stopniowo dodawaj żółtka, a następnie wystudzoną czarną herbatę. 

  5. 5

    Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie przesiej składniki przez sito i dodaj do masy posiekane orzechy. 

  6. 6

    Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. 

  7. 7

    Mieszankę mączną dodaj do masy maślanej i wymieszaj wszystkie wspomniane komponenty. Następnie dodaj ubitą pianę i ponownie wymieszaj składniki. 

  8. 8

    Ciasto przelej do przygotowanej blaszki i wyrównaj jego powierzchnię za pomocą łyżki stołowej. 

  9. 9

    Herbaciankę czekoladową włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Czekoladowe ciasto prezentuje się obłędnie oprószone cukrem pudrem. Wypiek serwuj po przestudzeniu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też