Obłędnie czekoladowa herbacianka — niezwykłe ciasto na bazie naparu herbaty
Czekoladowa herbacianka to wypiek absolutnie unikatowy, ponieważ w jego składzie znaleźć można, wyjątkowy składnik, mianowicie napar z herbaty. Ten nietypowy komponent, nadaje prezentowanemu łakociowi niezwykłego aromatu oraz odpowiada za jego lekką i wilgotną konsystencję. Czekoladowa herbacianka to rarytas, który bez trudu przygotują nawet początkujący miłośnicy cukiernictwa. Nie zwlekaj dłużej i wykonaj tę smakowitą recepturę we własnym domu. Z pewnością zniknie z talerzy w trymiga!
Składniki
Czekoladowa herbacianka
- Sól
- 4 sztuki Jabłko
- 250 g Masło
- 0.33 Szklanka Kakao
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 1.5 szklanki Cukier
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 1 szklanki Posiekane orzechy
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 szklanki Zaparzona herbata
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Białka oddziel od żółtek.
- 4
Masło umieść w misie miksera i utrzyj z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego. Gdy powstanie jasna i puszysta masa, stopniowo dodawaj żółtka, a następnie wystudzoną czarną herbatę.
- 5
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie przesiej składniki przez sito i dodaj do masy posiekane orzechy.
- 6
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- 7
Mieszankę mączną dodaj do masy maślanej i wymieszaj wszystkie wspomniane komponenty. Następnie dodaj ubitą pianę i ponownie wymieszaj składniki.
- 8
Ciasto przelej do przygotowanej blaszki i wyrównaj jego powierzchnię za pomocą łyżki stołowej.
- 9
Herbaciankę czekoladową włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Czekoladowe ciasto prezentuje się obłędnie oprószone cukrem pudrem. Wypiek serwuj po przestudzeniu.
Zobacz także:
Herbata to napój, który jest źródłem licznych inspiracji kulinarnych. Dodanie mocnego naparu do ciasta to jedna z wielu metod wykorzystania cennego komponentu w kuchni. Czekoladowa herbacianka jest wypiekiem, którego smak znacznie odbiega od tradycyjnych łakoci. Z tego względu na pewno zapadnie w pamięci nie tylko domowników, ale i biesiadników, zaproszonych do wspólnego stołu. To idealny deser do popołudniowej kawy, spożywanej w towarzystwie najbliższych osób, a także sposób na słodką chwilę przyjemności i relaks tylko dla siebie.
Czekoladowa herbacianka — jak przygotować wypiek? Praktyczne porady i wskazówki
Czekoladowa herbacianka to wypiek bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis ten polecany jest osobom, które rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem, jednak nawet doświadczeni cukiernicy chętnie wykonują charakteryzowaną recepturę. Kluczowym składnikiem jest wspomniana już mocna herbata, odpowiadająca za niezwykły aromat ciasta. Można zaparzyć napar z różnych rodzajów — doskonale sprawdzi się zarówno Rooibos, Earl Grey, jak i Honeybush. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać nawet herbatę owocową. Czekoladowa herbacianka to ciasto ucierane, dlatego przygotowania należy zacząć od utarcia masła z dodatkiem cukru. Następnie do masy trafiają kolejno: żółtka, herbata, mąka pszenna, kakao oraz ubite białka.
Zobacz także: Czekoladowy tort poprzeczny bez pieczenia — ten łakoć na długo pozostaje w pamięci
W przepisie zaproponowaliśmy, aby urozmaicić podstawową recepturę poprzez uwzględnienie na liście składników orzechów. Do ciasta można dodać także inne komponenty, takie jak skórka starta z cytryny, wanilia, czy kandyzowane owocowe. Na koniec zachęcamy, aby zadbać nie tylko o smak, ale i prezencję deseru. Czekoladowa herbacianka wygląda obłędnie udekorowana samodzielnie sporządzonym lukrem, polewą czekoladową, czy bitą śmietaną.