Jagodowe ciasto Esmeralda — cukiernicze arcydzieło, którego musisz spróbować
Jagody to owoce, których sezon jest niezwykle krótki. Tym bardziej warto z nich korzystać, gdy można zakupić je na targu lub zebrać podczas spaceru w lesie. Jagodowe ciasto Esmeralda to oryginalny pomysł na wykorzystanie tych fioletowych przysmaków. Podczas pieczenia dom wypełnia się niezapomnianym aromatem, który z pewnością w mgnieniu oka zgromadzi wszystkich mieszkańców przy wspólnym stole.
Składniki
Jagodowe ciasto Esmeralda — biszkopt
- 30 g Kakao
- 100 g Mąka pszenna
- 0.33 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 5 sztuk Jajko
- 150 g Cukier
Masa śmietanowa
- 2 łyżki Cukier puder
- 250 ml Śmietana 36%
- 250 g Serek mascarpone
Masa jagodowa
- 3 łyżeczki Żelatyna
- 2 łyżki Cukier puder
- 200 g Jagody
- 130 g Mleko w proszku
- 100 g Masło
- 250 g Serek homogenizowany waniliowy
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.
- 2
Foremkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Białka oddziel od żółtek.
- 4
Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito.
- 5
Białka wraz z dodatkiem soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.
- 6
Do ubitych białek wsypuj stopniowo cukier, a następnie dodawaj żółtka, cały czas ubijając.
- 7
Do masy jajecznej dodaj mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj składniki.
- 8
Ciasto przelej do przygotowanej foremki.
- 9
Biszkopt włóż do nagrzanego piekarnika i piecz go przez ok. 30 minut, następnie wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
- 10
Aby przygotować masę śmietanową, do miski dodaj śmietanę, mascarpone oraz cukier puder i zmiksuj składniki do chwili otrzymania gładkiej masy.
- 11
Aby przygotować masę jagodową, owoce umieść w misce i zblenduj na gładki mus.
- 12
Żelatynę wsyp do miseczki, zalej 1/4 szklanki wrzątku, a następnie starannie wymieszaj składniki.
- 13
Masło utrzyj z dodatkiem cukru pudru na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj serek homogenizowany, mleko w proszku i ponownie wymieszaj komponenty.
- 14
Masę maślaną połącz z musem jagodowym i wystudzoną żelatyną. Składniki miksuj do chwili połączenia.
- 15
Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na połowę.
- 16
Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmaruj masę jagodową, a następnie połóż drugą część ciasta i rozsmaruj masę śmietanową.
Jagodowe ciasto Esmeralda schładzaj w lodówce przez co najmniej 120 minut. Przed podaniem warto oprószyć wypiek kakao.
Zobacz także:
Jagodowe ciasto Esmeralda jest proste w przygotowaniu i niezwykle efektowne. Wypiek składa się z kakaowego biszkoptu, kremu śmietankowego i masy owocowej. Przygotuj się na smakowite wyzwanie kulinarne, a włożony trud nagrodzony zostanie niezapomnianymi chwilami w kuchni z najbliższymi osobami i zadowoleniem, malującym się na twarzach zgromadzonych gości.
Zobacz także: Obłędnie czekoladowa herbacianka — niezwykłe ciasto na bazie naparu herbaty
Jak przygotować jagodowe ciasto Esmeralda? Praktyczne porady i wskazówki
Oto kilka praktycznych wskazówek, które sprawią, że jagodowe ciasto Esmeralda na stałe zagości w twoim jadłospisie. Po pierwsze, pamiętaj o zasadach przygotowania idealnego biszkoptu. Zacznij od ubicia białek na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj żółtka oraz cukier. Po dodaniu mieszanki mącznej do masy jajecznej, nie należy miksować komponentów, a jedynie je delikatnie wymieszać. Aby ciasto jagodowe Esmeralda prezentowało się niczym wypiek z najlepszej cukierni, udekoruj je masą śmietanową.
Składniki kremu należy ubijać wyłącznie do otrzymania pożądanej konsystencji. Zbyt długie mieszanie może spowodować nieodwracalne szkody, wywierające negatywny wpływ na wygląd masy. Ciasto jagodowe Esmeralda można składać w całość dopiero po wystudzeniu biszkoptu. W innym przypadku może dojść do zważenia kremu. Pamiętaj, by przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce. Odwrotne postępowanie wpłynie na gorsze porcjowanie wypieku, które może przysporzyć ci wiele problemów.