Jagodowe ciasto Esmeralda — cukiernicze arcydzieło, którego musisz spróbować

 Jagodowe ciasto Esmeralda
Źródło: Shutterstock/alex_gor

Składniki

Jagodowe ciasto Esmeralda — biszkopt

  • 30 g Kakao
  • 100 g Mąka pszenna
  • 0.33 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 5 sztuk Jajko
  • 150 g Cukier

Masa śmietanowa

  • 2 łyżki Cukier puder
  • 250 ml Śmietana 36%
  • 250 g Serek mascarpone

Masa jagodowa

  • 3 łyżeczki Żelatyna
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 200 g Jagody
  • 130 g Mleko w proszku
  • 100 g Masło
  • 250 g Serek homogenizowany waniliowy

    Przygotowanie

    1. 1

      Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.

    2. 2

      Foremkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

    3. 3

      Białka oddziel od żółtek.

    4. 4

      Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito. 

    5. 5

      Białka wraz z dodatkiem soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.

    6. 6

      Do ubitych białek wsypuj stopniowo cukier, a następnie dodawaj żółtka, cały czas ubijając.

    7. 7

      Do masy jajecznej dodaj mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj składniki.

    8. 8

      Ciasto przelej do przygotowanej foremki. 

    9. 9

      Biszkopt włóż do nagrzanego piekarnika i piecz go przez ok. 30 minut, następnie wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

    10. 10

      Aby przygotować masę śmietanową, do miski dodaj śmietanę, mascarpone oraz cukier puder i zmiksuj składniki do chwili otrzymania gładkiej masy.

    11. 11

      Aby przygotować masę jagodową, owoce umieść w misce i zblenduj na gładki mus.

    12. 12

      Żelatynę wsyp do miseczki, zalej 1/4 szklanki wrzątku, a następnie starannie wymieszaj składniki. 

    13. 13

      Masło utrzyj z dodatkiem cukru pudru na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj serek homogenizowany, mleko w proszku i ponownie wymieszaj komponenty.

    14. 14

      Masę maślaną połącz z musem jagodowym i wystudzoną żelatyną. Składniki miksuj do chwili połączenia.

    15. 15

      Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na połowę.

    16. 16

      Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmaruj masę jagodową, a następnie  połóż drugą część ciasta i rozsmaruj masę śmietanową. 

       

      Jagodowe ciasto Esmeralda schładzaj w lodówce przez co najmniej 120 minut. Przed podaniem warto oprószyć wypiek kakao.

       

      Zobacz także: 

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też