Niezawodny sposób na zdrowie w sezonie grypowym — sok z pigwy
Sok z pigwy to doskonała alternatywa dla aptecznych suplementów diety. Owoc, z którego przygotowany jest syrop, często określany jest polską cytryną. Nie bez przyczyny — nazwę tę zawdzięcza podobieństwu smakowemu oraz wysokiej zawartości witaminy C. Jest to zatem receptura, która może okazać się pomocna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Oprócz swoich prozdrowotnych właściwości jest także uwielbiana za charakterystyczny, delikatnie cierpki smak.
Składniki
Sok z pigwy
- 2 kg Cukier
- 2 kg Pigwa
Przygotowanie
- 1
Owoce starannie umyj, przekrój na 4 części, a następnie usuń z nich gniazda nasienne.
- 2
Tak przygotowane kawałki pigwy zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- 3
Przygotuj wyparzone słoiki i każdy z nich napełnij owocami do ok. 3/4 wysokości. Następnie uzupełnij je cukrem i przykryj gazą.
- 4
Słoiki pozostaw na kilka dni, a gdy zobaczysz, że na dnie słoika gromadzi się gęsty syrop, oznacza to, że przetwór jest już gotowy. Należy wtedy zlać powstały sok do wyparzonych butelek. Chcąc, aby sok z pigwy dłużej zachował swoją przydatność do spożycia, należy poddać go procesowi pasteryzacji.
Zobacz także:
Sok z pigwy to jeden ze sposobów wykorzystania tego niebywale zdrowego owocu. Warto dodać, że te małe, przypominające jabłuszka dary natury nie są jadalne w surowej formie, dlatego warto użyć je do przyrządzenia domowych przetworów. Sok z pigwy można z łatwością przygotować z zaledwie kwadrans, a następnie oczekiwać, aż z tych niebywale wartościowych owoców, w połączeniu z cukrem, wytworzy się gęsty syrop. Jest to także znakomity pomysł na prezent od serca. Wystarczy po przygotowaniu przelać gotowy sok z pigwy do buteleczki i ozdobić ją kokardką lub samodzielnie przygotowaną etykietą.
Zobacz także: Sok z kwiatów czarnego bzu — przepis babci postawi Cię na nogi
Sok z pigwy — właściwości lecznicze
Sok z pigwy to fantastyczny dodatek do rozgrzewających herbat, domowych lemoniad, czy deserów. Doskonale wzmacnia organizm, łagodzi kaszel i pomaga w skróceniu okresu rekonwalescencji. Nie dziwi więc fakt, że najczęściej sok z pigwy wykorzystywany jest podczas leczenia przeziębienia, infekcji, czy grypy. Stanowi fantastyczne źródło witamin, polifenoli i składników mineralnych, wśród których wskazać należy witaminy z grupy B.
Ten złoty syrop wspomaga odporność, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz antyoksydacyjne. Sok z pigwy może okazać się ponadto pomocny u osób, które zmagają się z zaburzeniami trawienia oraz brakiem apetytu. Warto stosować ten napój profilaktycznie, przed wystąpieniem pierwszych objawów choroby, dzięki czemu można znacznie zmniejszyć ryzyko jej pojawienia się wśród domowników.
Sok z pigwy — stosowanie
Nie istnieją zalecenia dotyczące rekomendowanej dawki spożycia tego specjału. Sok z pigwy można stosować na co dzień, jako dodatek do herbaty, wody, budyniów, sałatek, czy deserów. Co więcej, doskonale podkreśli smak owocowych koktajli. Należy jednak pamiętać, że z uwagi na wysoką zawartość cukru nie powinien być spożywany w dużych ilościach. Mając to na uwadze, sok z pigwy, wykonane według poniższego przepisu, mimo korzystnego działania na odporność i wzmocnienie organizmu, ze swojej diety powinny wykluczyć osoby zmagające się z cukrzycą. Owoce pigwy same w sobie nie posiadają dużo cukru, dlatego ich spożywanie rekomenduje się diabetykom jedynie w surowej, podgotowanej lub grillowanej formie. Syropy i soki przyrządzone z tego produktu z dodatkiem białego cukru, mogą drastycznie podnosić poziom cukru we krwi
Osoby, które dbają o zgrabną sylwetkę, biały cukier mogą podmienić na inny słodzik, np. stewię. Jest to jednak znacznie słodszy składnik, dlatego jego proporcje powinny zostać zmniejszone.