Niezawodny sposób na zdrowie w sezonie grypowym — sok z pigwy

Sok z pigwy
Źródło: GettyImages

Składniki

Sok z pigwy

  • 2 kg Cukier
  • 2 kg Pigwa

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce starannie umyj, przekrój na 4 części, a następnie usuń z nich gniazda nasienne.

  2. 2

    Tak przygotowane kawałki pigwy zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  3. 3

    Przygotuj wyparzone słoiki i każdy z nich napełnij owocami do ok. 3/4 wysokości. Następnie uzupełnij je cukrem i przykryj gazą. 

  4. 4

    Słoiki pozostaw na kilka dni, a gdy zobaczysz, że na dnie słoika gromadzi się gęsty syrop, oznacza to, że przetwór jest już gotowy. Należy wtedy zlać powstały sok do wyparzonych butelek. Chcąc, aby sok z pigwy dłużej zachował swoją przydatność do spożycia, należy poddać go procesowi pasteryzacji.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też