Wyśmienite naleśniki Magdy Gessler, których musisz spróbować!

Naleśniki Magdy Gessler
Źródło: GettyImages

Składniki

Naleśniki Magdy Gessler

  • 1.5 szklanki Woda gazowana
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 1.5 szklanki Mleko
  • Olej rzepakowy
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną przesiej przez sitko.

  2. 2

    Do miski wbij 2 jajka i dodaj szczyptę soli, a następnie ubijaj całość mikserem, aż do momentu otrzymania piany.

  3. 3

    Do misy z ubitymi jajkami dodaj przesianą poprzednio mąkę pszenną, następnie wlej mleko oraz wodę gazowaną. Całość starannie wymieszaj, tak, aby powstała gładkie i jednolite ciasto.

  4. 4

    Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników, smarując ją niewielką ilością oleju rzepakowego.

  5. 5

    Na rozgrzaną patelnię wylej niewielką ilość ciasta naleśnikowego, a następnie rozprowadź je równomiernie, tak, aby pokryło całą powierzchnię naczynia. Naleśniki Magdy Gessler smaż przez ok. 60 sekund, a następnie przewracaj placuszki na drugą stronę i kontynuuj smażenie, tym razem przez 30 sekund. Powtarzaj powyższe czynności do momentu wykorzystania całego ciasta.

  6. 6

    Gotowe naleśniki Magdy Gessler układaj na talerzu, wyłożonym ręcznikiem papierowym. Jeżeli usmażone naleśniki nie zostaną wykorzystane, od razu przykryj je folią spożywczą, aby placuszki nie obeschły.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też