Maślaki marynowane — przekształć obfite zbiory grzybów w wyjątkowe przetwory
Maślaki marynowane to prawdziwy rarytas dedykowany wszystkim miłośnikom grzybów. Ich intensywny smak i delikatna tekstura sprawiają, że stają się doskonałym dodatkiem do różnorodnych dań. Także osoby, które nie przepadają ze smakiem samodzielnie zbieranych darów lasu, przekonują się do nich po wypróbowaniu prezentowanego przepisu. Jeżeli chcesz poznać tajniki przygotowania wyśmienitych maślaków marynowanych, zapraszamy do zapoznania się z naszą sprawdzoną recepturą.
Składniki
Maślaki marynowane
- 1.5 szklanki Woda
- 1 szklanki Ocet 10%
- 1 kg Maślaki
- 1 sztuka Sok z cytryny
- 2 sztuki Cytryna
- 5 łyżek Cukier
- 10 ziaren Ziele angielskie
- 10 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
- 1 łyżka Nasiona gorczycy
- 1 łyżka Sól
- 6 sztuk Liście laurowe
Przygotowanie
- 1
Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.
- 2
Maślaki starannie oczyść.
- 3
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soku z cytryny, a gdy zacznie wrzeć, dodaj do niej maślaki. Gotuj grzyby przez 15 minut, a następnie odcedź je na sicie.
- 4
Cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki.
- 5
W słoikach układaj naprzemiennie maślaki i plastry cebuli.
- 6
Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę oraz ocet, dodaj liście laurowe, sól, ziarna gorczycy, czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Składniki doprowadź do wrzenia.
- 7
Gorącą zalewę wlej do słoików wypełnionych grzybami i szczelnie je zakręć.
- 8
Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane maślaki marynowane i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory, odliczając 15 minut.
Maślaki marynowane pozostaw do wystudzenia na blacie kuchennym, a następnie przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
Maślaki to grzyby, które spotkać można w lasach od połowy września do połowy października, najczęściej przy korzeniach drzew. Zwykle rosną one w dużych skupiskach, stąd pojawia się potrzeba szybkiego wykorzystania ich w kuchni. Obfite zbiory można w mgnieniu oka przekształcić w smakowite przetwory. Wśród wielu możliwości, proponujemy przygotować maślaki marynowane, czyli przepis, dzięki któremu zachowamy ich wyjątkowy smak i niezwykły aromat na długi okres.
Jak przygotować maślaki marynowane? Praktyczne wskazówki, które warto znać
Aby przygotować maślaki marynowane, na początku należy starannie je oczyścić. By zapobiec ciemnieniu grzybów w trakcie przechowywania, proponujemy obgotować je w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. W drugim garnku zagotuj marynatę. To idealnie zbalansowane połączenie aromatycznych komponentów, które odpowiada za kulinarny sukces. Jeżeli wśród wykorzystywanych do przygotowania zalewy składników nie widzisz swoich ulubionych przypraw, koniecznie uwzględnij je w mieszance. Pozwoli to dopasować smak przetworu do indywidualnych wymagań i gustu.
Zobacz także: Pieczarki marynowane — przygotuj je niezależnie od pory roku. Przepis krok po kroku oraz praktyczne wskazówki
Wyparzone słoiki wypełnij grzybami, a następnie wlej przygotowaną zalewę. Maślaki marynowane szczelnie zakręć i pozostaw do wystudzenia. Jeżeli chcesz wydłużyć czas przydatności do spożycia opisywanego specjału, koniecznie poddaj przetwory procesowi pasteryzacji. Zaledwie 20 minut gotowania sprawi, że będziesz mógł cieszyć się smakiem marynowanych maślaków przez wiele pięknych miesięcy.
Przyrządzone maślaki marynowane to fantastyczna przekąska, którą warto podzielić się ze swoimi bliskimi, ale i wyrazisty dodatek do sałatek, który nada daniom całkowicie nowego, pikantnego charakteru. Raz przygotowane słoiczki z darami lasu powracają do spiżarki w każdym sezonie.