Maślaki marynowane — przekształć obfite zbiory grzybów w wyjątkowe przetwory

Maślaki marynowane
Źródło: Shutterstock/Galyna Andrushko

Składniki

Maślaki marynowane

  • 1.5 szklanki Woda
  • 1 szklanki Ocet 10%
  • 1 kg Maślaki
  • 1 sztuka Sok z cytryny
  • 2 sztuki Cytryna
  • 5 łyżek Cukier
  • 10 ziaren Ziele angielskie
  • 10 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
  • 1 łyżka Nasiona gorczycy
  • 1 łyżka Sól
  • 6 sztuk Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Maślaki starannie oczyść.

  3. 3

    W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soku z cytryny, a gdy zacznie wrzeć, dodaj do niej maślaki. Gotuj grzyby przez 15 minut, a następnie odcedź je na sicie. 

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki. 

  5. 5

    W słoikach układaj naprzemiennie maślaki i plastry cebuli. 

  6. 6

    Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę oraz ocet, dodaj liście laurowe, sól, ziarna gorczycy, czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Składniki doprowadź do wrzenia.

  7. 7

    Gorącą zalewę wlej do słoików wypełnionych grzybami i szczelnie je zakręć.

  8. 8

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane maślaki marynowane i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory, odliczając 15 minut.

     

    Maślaki marynowane pozostaw do wystudzenia na blacie kuchennym, a następnie przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też