Podgrzybki marynowane — poczuj bliskość natury i wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę

Podgrzybki marynowane
Źródło: Shutterstock/EllyGri

Składniki

Podgrzybki marynowane

  • 2 g Sól
  • 2 kg Podgrzybki
  • 2 litry Woda
  • 4 sztuki Liście laurowe
  • 20 g Nasiona gorczycy
  • 5 g Cukier
  • 500 ml Ocet
  • 1 sztuka Cebula
  • 10 sztuk Pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Aby przygotować zalewę, cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki. 

  3. 3

    Do garnka wlej wodę i ocet, następnie dodaj ziarna gorczycy, ziarna czarnego pieprzu, cukier i kawałki cebuli. 

  4. 4

    Marynatę doprowadź do wrzenia i zmniejsz moc palnika na minimalną. Gotuj zaprawę przez ok. 3 minuty. Marynatę dopraw do smaku solą.

  5. 5

    Podgrzybki oczyść, a następnie opłucz zimną, bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia. Grzyby dodaj do zalewy i gotuj je przez ok. 10 minut.

  6. 6

    Grzyby odcedź z zalewy i wystudź. Podgrzybki przełóż do przygotowanych słoików, a następnie zalej gorącą marynatą. 

  7. 7

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane podgrzybki marynowane i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory, odliczając 20 minut.

     

    Podgrzybki marynowane pozostaw na blacie do wystudzenia, a następnie przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też