Podgrzybki marynowane — poczuj bliskość natury i wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę
Podgrzybki marynowane to smakowita przekąska, która cieszy się niemałą popularnością wśród wszystkich pasjonatów kuchni polskiej. Opisywana metoda konserwacji jest znana i stosowana od wieków. Pozwala zachować smak i aromat grzybów na wiele miesięcy. Wielu osobom mylnie wydaje się, że wykonanie podgrzybków marynowanych to proces żmudny i wymagający. Zapoznaj się z naszą sprawdzoną recepturą i przekonaj, że to wyzwanie, któremu podołają nawet początkujący miłośnicy gotowania.
Składniki
Podgrzybki marynowane
- 2 g Sól
- 2 kg Podgrzybki
- 2 litry Woda
- 4 sztuki Liście laurowe
- 20 g Nasiona gorczycy
- 5 g Cukier
- 500 ml Ocet
- 1 sztuka Cebula
- 10 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
Przygotowanie
- 1
Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.
- 2
Aby przygotować zalewę, cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki.
- 3
Do garnka wlej wodę i ocet, następnie dodaj ziarna gorczycy, ziarna czarnego pieprzu, cukier i kawałki cebuli.
- 4
Marynatę doprowadź do wrzenia i zmniejsz moc palnika na minimalną. Gotuj zaprawę przez ok. 3 minuty. Marynatę dopraw do smaku solą.
- 5
Podgrzybki oczyść, a następnie opłucz zimną, bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia. Grzyby dodaj do zalewy i gotuj je przez ok. 10 minut.
- 6
Grzyby odcedź z zalewy i wystudź. Podgrzybki przełóż do przygotowanych słoików, a następnie zalej gorącą marynatą.
- 7
Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane podgrzybki marynowane i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory, odliczając 20 minut.
Podgrzybki marynowane pozostaw na blacie do wystudzenia, a następnie przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
Podgrzybki to jeden z najcenniejszych leśnych skarbów. Z tego względu oczywiste jest, że pragniemy zachować ich smak jak najdłużej. Efekt ten umożliwia właśnie marynowanie. Jest to proces dziecinnie prosty, dzięki któremu w krótkim czasie można zakonserwować zebrane w lesie okazy. Marynowanie pozwala także na chwilę oderwać się od codziennej rutyny i poczuć bliskość otaczającej natury.
Jak przygotować podgrzybki marynowane? Praktyczne wskazówki, które musisz znać
Podgrzybki to jeden z najchętniej zbieranych gatunków grzybów, występujący zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Okazałe egzemplarze można spotkać latem, a także późną jesienią. Podgrzybki mają bardzo charakterystyczny wygląd, dzięki czemu nawet początkujący miłośnicy grzybobrania bez trudu odróżnią je od pozostałych gatunków. Struktura opisywanych darów lasu jest zwarta i mięsista, przez co chętnie wykorzystywana do przygotowania domowych zapraw.
Zobacz także: Pieczarki marynowane — przygotuj je niezależnie od pory roku. Przepis krok po kroku oraz praktyczne wskazówki
Marynowane podgrzybki to niezawodny sposób na przepyszną przekąskę. Po obfitym grzybobraniu w mgnieniu oka odnalezione egzemplarze można przemienić w pyszne zaprawy, których smakiem będziesz cieszyć się przez cały rok. Aby zyskać pewność, że grzyby przetrwają w domowej spiżarce przez wiele miesięcy, koniecznie poddaj je procesowi pasteryzacji, a także wykorzystaj nowe i wyparzone słoiki oraz zakrętki.
Marynowane podgrzybki można serwować samodzielnie lub przygotować z dodatkiem innych warzyw. Pamiętaj także o odpowiednim doprawieniu zalewy. Jeżeli preferujesz kwaśne marynaty, dodaj więcej octu, natomiast chcąc otrzymać bardziej pikantny przysmak, nie bój się zwiększyć ilości ziaren czarnego pieprzu.