Niezastąpiona sałatka brokułowa — perfekcyjne połączenie, dobre na każdą okazję

Sałatka brokułowa
Źródło: Shutterstock/alicja neumiler

Składniki

Sałatka brokułowa

  • 5 sztuk Jajko
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 200 g Ser feta
  • 1 sztuka Brokuły
  • 2 łyżki Majonez
  • 1 łyżka Posiekany szczypiorek
  • 2 sztuki Pomidor
  • 1 opakowanie Jogurt naturalny
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Brokuła podziel na mniejsze różyczki. 

  2. 2

    W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.

  3. 3

    Do wrzącej wody dodaj różyczki brokuła i gotuj je przez ok. 3 minuty. Następnie odcedź warzywo na durszlaku i pozostaw do przestudzenia.

  4. 4

    Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Pozostaw do przestudzenia, a zaraz potem pokrój na ćwiartki.

  5. 5

    Ser feta pokrój w kostkę.

  6. 6

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.

  7. 7

    Pomidory umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój w kostkę.

  8. 8

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  9. 9

    W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą czosnek, jogurt oraz majonez. Dopraw mieszankę do smaku odrobiną soli oraz czarnym pieprzem mielonym.

  10. 10

    W misce umieść wszystkie składniki, tj. ugotowane różyczki brokuła, pomidory, szczypiorek, jajka, fetę, kukurydzę konserwową oraz sos czosnkowy. Podane komponenty starannie wymieszaj.

     

    Sałatka brokułowa smakuje najlepiej w towarzystwie chleba, bezpośrednio po przygotowaniu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też