Pieczony halibut — przepis na niebywale smaczną i aromatyczną rybę
Pieczony halibut to pomysł na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Jest to niebywale smaczny i odżywczy gatunek ryby, który pasuje idealnie do wielu rodzajów sosów oraz dodatków. Pieczony halibut podany pod pierzynką z płatków migdałowych jest daniem bardzo wykwintnym i doskonale sprawdzi się podany nawet podczas najbardziej uroczystych okazji.
Składniki
Pieczony halibut
- 1 łyżeczka Sok z cytryny
- 1 łyżeczka Suszone oregano
- 350 g Filet z halibuta bez skóry
- 1 łyżeczka Oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Masło
- 1 łyżeczka Nasiona kolendry
- 4 łyżki Płatki migdałowe
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C.
- 2
Filety z halibuta starannie umyj, a następnie osusz je, korzystając z kawałka ręcznika papierowego.
- 3
Rybę dopraw solą, czarnym pieprzem mielonym, oregano oraz kolendrą. Następnie skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek i delikatnie wetrzyj przyprawy w przygotowane fileciki. Warto umieścić kawałki halibuta na co najmniej 30 minut w lodówce, w celu zamarynowania.
- 4
Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie ułóż na niej przyprawione filety z halibuta, a na ich wierzchu połóż kawałki masła.
- 5
Foremkę z rybami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. 2 minuty przed końcem pieczenia wyciągnij rybę z kuchenki, posyp płatkami migdałowymi, a następnie kontynuuj zapiekanie.
Pieczony halibut smakuje wyśmienicie podany z kaszą jaglaną oraz gotowanymi brokułami.
Zobacz także:
Pieczony halibut to jedna z najprostszych receptur na przygotowanie tego specjału. Przyrządzenie tej ryby zgodnie z proponowanymi przez nas wskazówkami pozwala na zachowanie jego znakomitego, delikatnego smaku. To fantastyczna alternatywa dla potraw mięsnych, która zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie. Gwarantujemy, że nawet osoby, które nie wyobrażają sobie dnia bez mięsnego akcentu, oczaruje smak tego przepisu. Koniecznie wypróbuj recepturę i przygotuj ten znakomity posiłek we własnym domu, nie szukając specjalnej okazji.
Pieczony halibut — z czym serwować? Najlepsze dodatki
Pieczony halibut to przepis niezwykle uniwersalny, dzięki czemu świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Dzięki temu obiad można zestawiać z dowolnymi składnikami, na które aktualnie ma się ochotę. Warzywa gotowane na parze, ziemniaczaki z piekarnika czy świeże surówki to tylko kilka sprawdzonych i lubianych przez nas propozycji.
Specjał ten doskonale pasuje do wielu sałatek. Poza nimi warto serwować go z warzywami, takimi jak: awokado, pomidory, brokuły, kalafior, ogórki, czy cebula. Dobrym pomysłem, który wpłynie na intensywniejsze doznania smakowe, będzie przygotowanie sosu. Pieczony halibut może być zestawiany z dipem na bazie cytryny, białego wina, czy sosem jogurtowym. Warto także dodać swoją ulubioną kaszę lub ziemniaki, aby danie stało się bardziej sycące i odżywcze.
Zobacz także: Dietetyczny dorsz z piekarnika, którego musisz spróbować
Pieczony halibut — jak przygotować przepis? Praktyczne wskazówki
Aby pieczony halibut smakował niczym danie przyrządzone w najlepszej restauracji, kluczowe jest zaopatrzenie lodówki w świeże filety. Powinny mieć one jednolity kolor i przyjemny zapach. Ważne jest również, aby poszczególne kawałki posiadały podobną wielkość, dzięki czemu ryby równomiernie się upieką.
Pieczony halibut powinien również zostać odpowiednio zamarynowany. Warto wybrać ulubiane zioła i przyprawy — świetnie sprawdzą się np. tymianek, rozmaryn, cytryna, czy czosnek. Pamiętaj, że czas pieczenia zależy od grubości zastosowanych kawałków ryby, dlatego danie należy bacznie obserwować w trakcie obróbki termicznej. Idealnie przygotowany pieczony halibut po nacięciu nożem powinien być delikatnie wilgotny, o białym środku.