Pieczony halibut — przepis na niebywale smaczną i aromatyczną rybę

Pieczony halibut
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczony halibut

  • 1 łyżeczka Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 350 g Filet z halibuta bez skóry
  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Masło
  • 1 łyżeczka Nasiona kolendry
  • 4 łyżki Płatki migdałowe
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C.

  2. 2

    Filety z halibuta starannie umyj, a następnie osusz je, korzystając z kawałka ręcznika papierowego.

  3. 3

    Rybę dopraw solą, czarnym pieprzem mielonym, oregano oraz kolendrą. Następnie skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek i delikatnie wetrzyj przyprawy w przygotowane fileciki. Warto umieścić kawałki halibuta na co najmniej 30 minut w lodówce, w celu zamarynowania. 

  4. 4

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie ułóż na niej przyprawione filety z halibuta, a na ich wierzchu połóż kawałki masła.

  5. 5

    Foremkę z rybami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. 2 minuty przed końcem pieczenia wyciągnij rybę z kuchenki, posyp płatkami migdałowymi, a następnie kontynuuj zapiekanie.

     

    Pieczony halibut smakuje wyśmienicie podany z kaszą jaglaną oraz gotowanymi brokułami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też