Ciasto, jakiego jeszcze nie jadłeś! Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

  • 100 g Borówki
  • 1100 ml Wrzątek
  • 1 opakowanie Okrągłe biszkopty
  • 100 g Maliny
  • 2 opakowania Galaretka cytrynowa
  • 2 opakowania Galaretka truskawkowa
  • 1 kg Serek homogenizowany waniliowy

Przygotowanie

  1. 1

    Galaretki cytrynowe wsyp do miseczki i zalej je 350 ml wrzątku. Składniki starannie mieszaj do chwili rozpuszczenia żelatyny.

  2. 2

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie ułóż na dnie warstwę okrągłych biszkoptów, tak, aby pokrywały możliwie jak największą powierzchnię formy.

  3. 3

    Serki homogenizowane umieść w dużej misce. 

  4. 4

    Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć, wlej ją do naczynia z serkami i wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki kuchennej.

  5. 5

    Masę serową wlej do tortownicy,  po czym starannie wyrównaj wierzch ciasta za pomocą łyżki stołowej. Umieść sernik w lodówce i schładzaj ciasto przez co najmniej 60 minut.

  6. 6

    W międzyczasie rozpuść galaretki truskawkowe w 750 ml wrzątku. Pozostaw miksturę do przestudzenia.

  7. 7

    Borówki i maliny starannie umyj, a następnie odłóż je do osuszenia.

  8. 8

    Na wierzchu ciasta ułóż borówki i maliny, następnie zalej owoce tężejącą galaretką truskawkową i włóż sernik na zimno z serków homogenizowanych do lodówki. Przed podaniem schładzaj ciasto przez co najmniej 4 godziny.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też