Polędwiczki z kurkami — domowy obiad, którego nie można podrobić

Polędwiczki z kurkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Polędwiczki z kurkami

  • 170 g Śmietanka 36%
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 1 łyżka Posiekany koperek
  • 30 g Masło klarowane
  • 350 g Polędwica wieprzowa
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 50 ml Bulion warzywny
  • 300 g Kurki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Kurki opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie starannie oczyść je z pozostałości ziemi i zanieczyszczeń. Tak przygotowane grzyby przełóż na ręcznik papierowy w celu ich osuszenia. 

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. 

  3. 3

    Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż ją przez ok. 3-4 minuty, do momentu zeszklenia.

  4. 4

    Następnie dodaj na patelnię kurki i smaż je przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dodaj bulion i dopraw składniki solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  5. 5

    Dodaj śmietankę i zagotuj składniki. Następnie ściągnij sos kurkowy z ognia i dodaj posiekany koperek.

  6. 6

    Polędwiczkę wieprzową umyj, osusz i odkrój białą błonę, która ją otacza. Pokrój mięso na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. 

  7. 7

    Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę z oliwek. Następnie dodaj kawałki mięsa i dopraw je delikatnie solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Polędwiczki smaż przez ok. 2 minuty do chwili zarumienienia, a następnie przewróć mięso na druga stronę. 

  8. 8

    Usmażone polędwiczki wieprzowe przełóż do sosu kurkowego i gotuj przez ok. 1-2 minuty. Polędwiczki w sosie kurkowym warto serwować z porcją klusek śląskich oraz surówką z białej kapusty — w takiej odsłonie smakują rewelacyjnie.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też