Polędwiczki z kurkami — domowy obiad, którego nie można podrobić
Polędwiczki z kurkami to smakowita propozycja na uroczysty obiad. Mięso jest kruche oraz niebywale delikatne, natomiast sos — kremowy i aromatyczny. Jest to kompozycja, której nie można się oprzeć i z pewnością uświetni każde rodzinne przyjęcie. Polędwiczki z kurkami to przepis sezonowy, dlatego warto go przygotować, gdy lasy obfitują w grzyby. Można również zamrozić ich porcję, aby móc cieszyć się tym wyśmienitym daniem także zimą.
Składniki
Polędwiczki z kurkami
- 170 g Śmietanka 36%
- 0.5 Sztuka Cebula
- 1 łyżka Posiekany koperek
- 30 g Masło klarowane
- 350 g Polędwica wieprzowa
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 50 ml Bulion warzywny
- 300 g Kurki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Kurki opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie starannie oczyść je z pozostałości ziemi i zanieczyszczeń. Tak przygotowane grzyby przełóż na ręcznik papierowy w celu ich osuszenia.
- 2
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- 3
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż ją przez ok. 3-4 minuty, do momentu zeszklenia.
- 4
Następnie dodaj na patelnię kurki i smaż je przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dodaj bulion i dopraw składniki solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 5
Dodaj śmietankę i zagotuj składniki. Następnie ściągnij sos kurkowy z ognia i dodaj posiekany koperek.
- 6
Polędwiczkę wieprzową umyj, osusz i odkrój białą błonę, która ją otacza. Pokrój mięso na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm.
- 7
Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę z oliwek. Następnie dodaj kawałki mięsa i dopraw je delikatnie solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Polędwiczki smaż przez ok. 2 minuty do chwili zarumienienia, a następnie przewróć mięso na druga stronę.
- 8
Usmażone polędwiczki wieprzowe przełóż do sosu kurkowego i gotuj przez ok. 1-2 minuty. Polędwiczki w sosie kurkowym warto serwować z porcją klusek śląskich oraz surówką z białej kapusty — w takiej odsłonie smakują rewelacyjnie.
Zobacz także:
Polędwiczka to jeden z najcenniejszych kawałków mięsa wieprzowego. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest fantastycznym źródłem białka oraz żelaza. Najlepiej zestawiać ją z dodatkami, które nie przytłaczają fantastycznego smaku mięsa, jak np. sos grzybowy. Polędwiczki z kurkami mimo swojego wyśmienitego smaku oraz fantastycznej prezencji stanowią pomysł na danie, które z łatwością przygotowują nie tylko osoby doświadczone w gotowaniu. Przepis nadaje się również dla początkujących miłośników gotowania. Gdy przyrządzisz to rewelacyjne danie, z pewnością wielokrotnie pokróci do rodzinnego jadłospisu.
Zobacz także: Pierś z kurczaka z pieczarkami — obiad, którego długo nie zapomnisz
Polędwiczki z kurkami — przepis na wyjątkowy posiłek
Sekretem idealnego smaku polędwiczek z kurkami jest wykorzystanie świeżego mięsa. Nie powinien on obrastać grubą błoną — mogłoby to świadczyć o niezbyt dobrej jakości polędwicy. Dysponując odpowiednią porcją mięsa, danie z pewnością będzie smakować perfekcyjnie. Zastosowane w przepisie grzyby mogą być wykorzystane w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki — w tej sytuacji wybór zależy od osobistych preferencji kucharza.
Jak urozmaicić przepis na polędwiczki z kurkami?
Polędwiczki z kurkami warto wzbogacić w dodatek kurkumy, który nada daniu niezwykle wyrazistego koloru. Jeżeli potrawa ma być serwowana z makaronem, warto dodać do sosu porcję suszonych pomidorów oraz kawałki pleśniowego sera. To zestawienie, któremu najzwyczajniej nie można się oprzeć. Inną modyfikacją przepisu na polędwiczki z kurkami jest zastąpienie koperku posiekaną natką pietruszki. Gwarantujmy, że nawet tak drobna zmiana może zrewolucjonizować smak obiadu.