Makaron z kurkami, jakiego jeszcze nie jadłeś!

Makaron z kurkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Makaron z kurkami

  • 250 g Kurki
  • 160 g Makaron pappardelle
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 15 g Masło
  • 80 ml Śmietanka 30%
  • 5 ml Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Do przepisu możesz wybrać swój ulubiony rodzaj pasty. 

  2. 2

    Kurki dokładnie umyj z zanieczyszczeń i piasku, po czym starannie je osusz. Jeżeli grzybki posiadają powyżej 3 cm pokrój je na mniejsze kawałki.

  3. 3

    Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na drobne kawałki.

  4. 4

    Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i dodaj porcję masła. Kiedy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę, na patelnię wrzuć pokrojony czosnek oraz cebulę i smaż do momentu zarumienienia składników.

  5. 5

    Do podsmażonych warzyw dodaj kurki, całość dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym i smaż przez ok. 2 minuty. Po tym czasie wlej śmietankę i zagotuj ją. Następnie na patelnię dodaj ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszaj całość. Makaron z kurkami podawaj posypany obficie natką pietruszki i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też