Puszyste babeczki z truskawkami, które zaczarują Twoje kubki smakowe

Babeczki z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki z truskawkami

  • 170 g Cukier
  • 250 g Truskawki
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 125 ml Mleko
  • 100 g Masło
  • 250 g Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 4 łyżki Jogurt naturalny
  • 100 g Biała czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Truskawki umyj, osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. 

  2. 2

    Odmierzoną ilość masła umieść w rondelku i podgrzewaj na palniku o minimalnej mocy do chwili całkowitego roztopienia tłuszczu. 

  3. 3

    Do dużej miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj cukier i starannie wymieszaj suche składniki.

  4. 4

    Do drugiej miski wlej mleko, roztopione masło, a następnie wbij jajka i wszystkie składniki wymieszaj za pomocą trzepaczki lub rózgi kuchennej.

  5. 5

    Masę jajeczną wlej do naczynia z mąką pszenną i starannie mieszaj do chwili połączenia składników.

  6. 6

    Gdy ciasto na muffinki stanie się jednolite, dodaj truskawki i wymieszaj je delikatnie. 

  7. 7

    Formę na muffiny wyłóż papilotkami, a następnie nałóż do każdej z nich porcję ciasta. Powinna ona sięgać do ok. 3/4 wysokości każdej foremki. 

  8. 8

    Babeczki z truskawkami piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 25 minut,  po czym wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  9. 9

    Aby przygotować krem, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali, a następnie wymieszaj z jogurtem naturalnym. Przygotowaną polewą polej delikatnie gotowe babeczki z truskawkami. Możesz również przyozdobić ich wierzch, wykorzystując świeże poziomki oraz liście mięty. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też