Puszyste babeczki z truskawkami, które zaczarują Twoje kubki smakowe
Babeczki z truskawkami to łakoć, który uświetni niejedno przyjęcie. Jest to doskonała receptura, która zawsze się udaje, a muffinki za każdym razem pięknie wyrastają i są niezwykle puszyste oraz delikatne. Babeczki z truskawkami to przepis, który z uwagi na sezonowość owoców kojarzy się głównie z ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Do ich przyrządzenia można jednak wykorzystać wiele zamrożonych darów lata i bez względu na porę roku cieszyć się ich zniewalającym smakiem.
Składniki
Babeczki z truskawkami
- 170 g Cukier
- 250 g Truskawki
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 125 ml Mleko
- 100 g Masło
- 250 g Mąka pszenna
- 2 Jajko
- 4 łyżki Jogurt naturalny
- 100 g Biała czekolada
Przygotowanie
- 1
Truskawki umyj, osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- 2
Odmierzoną ilość masła umieść w rondelku i podgrzewaj na palniku o minimalnej mocy do chwili całkowitego roztopienia tłuszczu.
- 3
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj cukier i starannie wymieszaj suche składniki.
- 4
Do drugiej miski wlej mleko, roztopione masło, a następnie wbij jajka i wszystkie składniki wymieszaj za pomocą trzepaczki lub rózgi kuchennej.
- 5
Masę jajeczną wlej do naczynia z mąką pszenną i starannie mieszaj do chwili połączenia składników.
- 6
Gdy ciasto na muffinki stanie się jednolite, dodaj truskawki i wymieszaj je delikatnie.
- 7
Formę na muffiny wyłóż papilotkami, a następnie nałóż do każdej z nich porcję ciasta. Powinna ona sięgać do ok. 3/4 wysokości każdej foremki.
- 8
Babeczki z truskawkami piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 25 minut, po czym wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
- 9
Aby przygotować krem, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali, a następnie wymieszaj z jogurtem naturalnym. Przygotowaną polewą polej delikatnie gotowe babeczki z truskawkami. Możesz również przyozdobić ich wierzch, wykorzystując świeże poziomki oraz liście mięty.
Zobacz także:
Słodkie wyroby stanowią nieodzowny element każdego świątecznego i imprezowego stołu. Samodzielnie przygotowane babeczki z truskawkami są niezastąpionym smakołykiem, po który z wielką ochotą sięgają nie tylko najmłodsi, ale i dorośli biesiadnicy. Przygotowane wedle poniższej receptury muffiny wyróżnia doskonała polewa, wykonana na bazie białej czekolady oraz jogurtu naturalnego. Jest to rzadko spotykane i nieoczywiste połączenie, które okazuje się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Krem sprawia, że babeczki z truskawkami wyglądają bardzo elegancko oraz wykwintnie. Ich urzekająca prezencja jest powodem zachwytu gości oraz domowników. Sprawia ona także, że zapakowane w ozdobne pudełeczko lub przyrządzone w dekoracyjnych papilotkach muffiny sprawdzą się idealnie jako podarunek dla każdej, bliskiej sercu osoby.
Zobacz także: Babeczki z jabłkami — smak szarlotki zamknięty w puszystej muffince
Na jakie okazje przygotować babeczki z truskawkami?
Babeczki z truskawkami to receptura stworzona do zajadania podczas letnich pikników. Można je z łatwością spakować do koszyczka i rozkoszować się smakiem muffin, spędzając czas na łonie natury, w gronie najbliższych. Babeczki z truskawkami warto także przyrządzić na domowe przyjęcia. Z uwagi na łatwy sposób wykonania, bez najmniejszych trudności przygotują je nawet mniej doświadczeni miłośnicy słodkich wypieków. Jest to sprawdzony sposób na wprowadzenie w zachwyt wszystkich zaproszonych gości.
Należy pamiętać, że babeczki z truskawkami warto upiec z pomocą najmłodszych domowników. Jest to rewelacyjna forma spędzenia czasu razem, a mali milusińscy z pewnością chętnie rozwiną swoje cukiernicze talenty. Nic nie zbliża rodziny tak, jak wspólne pichcenie, a poniższy przepis wręcz zachęca do tego, by dzielić chwile wraz z ukochanymi osobami.