Pieczone warzywa — miks zdrowych składników, które ubarwią Twoje menu
Pieczone warzywa z piekarnika to kolorowe i smakowite danie, które można przyrządzić w mgnieniu oka. Receptura jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a ilość potencjalnych modyfikacji tego przepisu ogranicza wyłącznie kreatywność kucharza. Pieczone warzywa można serwować jako samodzielne danie lub wyśmienity dodatek do głównego posiłku. Szykując ten rarytas, warto pamiętać o ulubionych sosach, które doskonale sprawdzą się jako urozmaicenie podstawowego przepisu.
Składniki
Pieczone warzywa
- 2 sztuki Papryka czerwona
- 1 sztuka Ziemniaki
- 1 sztuka Cebula czerwona
- 1 sztuka Bataty
- Pieprz czarny mielony
- 4 ząbki Czosnek
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
- Sól
- 150 g Ser feta
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C.
- 2
Ziemniaki i bataty obierz ze skóry, a następnie pokrój je w kostkę o boku mierzącym ok. 3 cm.
- 3
Papryki umyj i osusz. Przekrój warzywa na połowę i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój je na kawałki o boku +/- 3 cm.
- 4
Cebulę obierz z łupin i pokrój ją na ćwiartki.
- 5
W dużej misce połącz wszystkie warzywa oraz nieobrane ząbki czosnku, a na koniec polej je oliwą z oliwek. Następnie dodaj przyprawy — sól oraz czarny pieprz mielony i starannie wymieszaj wszystkie składniki.
- 6
Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieść je w nagrzanym piekarniku, zapiekając przez 45 minut.
- 7
Po upływie wskazanego czasu wyciągnij pieczone warzywa z piekarnika, na ich wierzchu ułóż kawałki sera feta (lub innego preferowanego sera) i ponownie włóż do piekarnika, zapiekając danie przez kolejne 10 minut. Tak przygotowane jarzyny można zajadać samodzielnie, z dodatkiem ulubionych dipów bądź serwować jako uzupełnienie dania głównego.
Zobacz także:
Pieczone warzywa w piekarniku można przyrządzić, wykorzystując niemal każde dostępne dary natury. Warto kierować się sezonowością składników, która zapewnia świeżość, a także korzystną cenę. Również ilość i rodzaj dodanych przypraw zależy wyłącznie od osobistych preferencji smakowych kucharza. Pieczone warzywa to receptura niskokaloryczna oraz wysokoodżywcza. Po ten przysmak szczególnie chętnie sięgają osoby dbające o zdrowy tryb życia oraz zgrabną sylwetkę. Warto także przyrządzić ten smakołyk osobom, które nie przepadają za smakiem surowych warzyw. Gwarantujemy, że w tej odsłonie zachwycą nawet największych krytyków kulinarnych.
Zobacz także: Sajgonki warzywne — ta orientalna przekąska sprawdzi się na wiele okazji
Jak przygotować pieczone warzywa? Przepis jest prosty
Przygotowanie tej receptury nie sprawi trudności nawet początkującym miłośnikom gotowania. Aby wykonać pieczone warzywa z piekarnika, wystarczy pokroić ulubione dary natury na mniejsze kawałki i doprawić je porcją ulubionych przypraw. Oprócz rekomendowanych w przepisie składników, do posiłku warto włączyć także marchewkę, pietruszkę, czy różyczki kalafiora. Mieszankę użytych w recepturze przypraw, można również nieco poszerzyć, np. o suszoną bazylię, rozmaryn, oregano, czy wędzoną paprykę czerwoną. Nie są to jednak jedyne modyfikacje — każdy posiada własne preferencje i zmysł, który z pewnością podpowie, jakie dodatki warto wprowadzić, by danie stało się nieco bardziej spersonalizowane.
Pieczone warzywa z piekarnika w oryginalnej wersji posypane są pokruszonym serem feta, jednak należy pamiętać, że inne rodzaje sera również doskonale sprawdzą się jako urozmaicenie tej potrawy. Polecamy wypróbować to znakomite danie z dodatkiem halloumi lub oscypka, które podczas pieczenia, podobnie jak feta, zachowają swój charakterystyczny kształt. Serwując pieczone warzywa, nie można zapomnieć o dodatku sosu. Wśród rekomendowanych przez nas dipów należy wyróżnić czosnkowy, pietruszkowy czy znakomity sos miodowo-musztardowy.