Pieczone warzywa — miks zdrowych składników, które ubarwią Twoje menu

Pieczone warzywa z piekarnika
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczone warzywa

  • 2 sztuki Papryka czerwona
  • 1 sztuka Ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 1 sztuka Bataty
  • Pieprz czarny mielony
  • 4 ząbki Czosnek
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • Sól
  • 150 g Ser feta

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C.

  2. 2

    Ziemniaki i bataty obierz ze skóry, a następnie pokrój je w kostkę o boku mierzącym ok. 3 cm.

  3. 3

    Papryki umyj i osusz. Przekrój warzywa na połowę i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój je na kawałki o boku +/- 3 cm.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin i pokrój ją na ćwiartki.

  5. 5

    W dużej misce połącz wszystkie warzywa oraz nieobrane ząbki czosnku, a na koniec polej je oliwą z oliwek. Następnie dodaj przyprawy — sól oraz czarny pieprz mielony i starannie wymieszaj wszystkie składniki.

  6. 6

    Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieść je w nagrzanym piekarniku, zapiekając przez 45 minut. 

  7. 7

    Po upływie wskazanego czasu wyciągnij pieczone warzywa z piekarnika, na ich wierzchu ułóż kawałki sera feta (lub innego preferowanego sera) i ponownie włóż do piekarnika, zapiekając danie przez kolejne 10 minut. Tak przygotowane jarzyny można zajadać samodzielnie, z dodatkiem ulubionych dipów bądź serwować jako uzupełnienie dania głównego.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też