Sajgonki warzywne — ta orientalna przekąska sprawdzi się na wiele okazji

Sajgonki warzywne
Źródło: GettyImages

Składniki

Sajgonki warzywne

  • 12 sztuk Papier ryżowy
  • 2 Jajko
  • 2 sztuki Cebula dymka
  • 450 g Mrożone warzywa — mieszanka chińska
  • 3 łyżki Sos sojowy ciemny
  • 5 dag Makaron ryżowy
  • Pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki Sos rybny
  • 5 łyżek Olej
  • 2 łyżki Sos ostrygowy

Przygotowanie

  1. 1

    Cienki makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

  2. 2

    Do miski wbij jajka i połącz je z 2 łyżkami wody. Wymieszaj składniki, aż do uzyskania masy jednolitej masy jajecznej. Przygotowaną mieszankę wylej na rozgrzany olej i smaż do ścięcia jajka. Ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę i kontroluj stopień jego przysmażenia. Kiedy stanie się apetycznie rumiany zdejmij go z patelni i podziel na mniejsze kawałki. Omlet możesz rozszarpać w dłoniach lub podzielić go za pomocą noża.

  3. 3

    Pokrój cebule na niewielkie kawałki.

  4. 4

    Makaron ryżowy odsącz z wody i podziel go na mniejsze nitki.

  5. 5

    Na rozgrzany olej wrzuć chińską mieszankę mrożonych warzyw i smaż je, co jakiś czas mieszając zawartość patelni. Gdy warzywa zmiękną, dodaj makaron ryżowy, a całość dopraw sosem sojowym, ostrygowym oraz rybnym. Wymieszaj całość, po czym dodaj również czarny pieprz mielony.

  6. 6

    Następnie do mieszanki na patelni dodaj pociętego na mniejsze kawałki omlet, pokrojone cebule i wszystko starannie wymieszaj. 

  7. 7

    Nagrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.

  8. 8

    Arkusz ryżowego papieru namocz w chłodnej wodzie i rozłóż go na drewnianej desce. Następnie nałóż na niego przygotowane nadzienie warzywne (rekomendowana ilość to 2 łyżki warzyw) i delikatnie zawiń papier, tworząc zwarty kształt rulonu. Opisane czynności kontynuuj aż do wyczerpania składników.  

  9. 9

    Zawinięte sajgonki warzywne umieść na blasze do pieczenia. Każdą roladkę posmaruj odrobiną oleju, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut. Po 10 minutach obróć sajgonki warzywne i kontynuuj pieczenie przysmaku. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też