Zapiekanka ziemniaczana z warzywami — szybki przepis na pożywny obiad
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami to wspaniały posiłek dla całej rodziny, który nie tylko nasyci, ale dostarczy do organizmu wiele wartościowych składników. To smakowite danie zapieczone z dodatkiem żółtego sera przypadnie do gustu każdego, nawet najbardziej wybrednego domownika.
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 1 sztuka Por
- 800 g Ziemniaki
- 1 sztuka Cukinia zielona
- 300 g Pierś z kurczaka
- 0.5 Łyżeczka Sól
- Czosnek granulowany
- Ostra papryka mielona
- Słodka papryka czerwona
- Curry
- 100 g Ser żółty
- Oliwa z oliwek
Sos beszamelowy
- 7 łyżek Masło
- 7 łyżek Mąka pszenna
- 500 ml Mleko
- Pieprz czarny mielony
- 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
- Sól
Przygotowanie
- 1
Ziemniaki wyszeruj szczoteczką, przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj przez 30-35 minut. Po tym czasie obierz i pokrój ziemniaki, starając się tworzyć jednakowe plastry.
- 2
Mięso opłucz pod chłodną wodą, oczyść z błon i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie przełóż kurczaka do miski i posyp mięso mieszanką przypraw, mianowicie solą, ostrą papryką, słodką papryką w proszku, przyprawą curry oraz granulowanym czosnkiem. Całość starannie wymieszaj, tak, żeby każda kostka mięsa została pokryta przyprawami.
- 3
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż na niej przygotowane kawałki piersi z kurczaka.
- 4
Umyj paprykę, cukinię oraz pora. Następnie z papryki wydrąż gniazdo nasienne i pokrój warzywo w kostkę. Cukinię i pora pokrój w cienkie krążki.
- 5
Kiedy mięso będzie gotowe, przełóż je do oddzielnego naczynia, a na patelnię wrzuć pokrojone krążki pora. Po kilku minutach smażenia na patelnię dodaj również plastry cukinii oraz kawałki czerwonej papryki. Wymieszaj zawartość patelni i kontynuuj smażenie. Warzywa powinny stać się miękkie.
- 6
W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy do zapiekanki ziemniaczanej z warzywami. Do rondelka wrzuć masło, połącz je z mąką pszenną i smaż razem przez niecałą minutę. Następnie do garnka wlej mleko i starannie wymieszaj składniki, pozbywając się grudek. Po chwili gotowania wyłącz palnik, a sos dopraw do smaku pieprzem mielonym, gałką muszkatołową i solą.
- 7
Nagrzej piekarnik do temperatury 160 st. C, wybierając funkcję z termoobiegiem.
- 8
Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną tłuszczu (oliwą z oliwek, masłem lub margaryną). Następnie na spodzie formy ułóż plastry ziemniaków, a na nie wyłóż połowę przygotowanego sosu beszamelowego. Na sos połóż kawałki piersi z kurczaka, mięso przykryj warzywami, a na nie rozsyp warstwę tartego sera. Całą procedurę powtórz od początku, tworząc kolejną warstwę zapiekanki ziemniaczanej z warzywami.
- 9
Zapiekankę ziemniaczaną z warzywami piecz przez 40 minut. Danie podawaj na ciepło.
Zobacz także:
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami to przepis z serii zdrowe i szybkie posiłki dla całej rodziny. Każdemu z nas zdarzają się dni, kiedy zadajemy sobie pytanie, co przygotować na obiad, żeby po zjedzonym posiłku powrócić do dalszych obowiązków i po krótkim okresie nie zmagać się z uczuciem głodu. Poniższy przepis na zapiekankę ziemniaczaną wydaje się wprost idealnym rozwiązaniem. Ten pożywny i zdrowy posiłek przygotować można w niecałą godzinę, dzięki czemu nawet zabiegane i zapracowane osoby mogą cieszyć się z ciepłego obiadu, z dodatkiem warzyw i sycącego kurczaka. Gwarantujemy, że nawet najmłodsi domownicy poznają się na smaku sycącej zapiekanki. To także świetny sposób na zachęcenie dzieciaków do spożywania większej ilości warzyw.
Zobacz także: Musaka — znakomity pomysł na zdrowy i sycący obiad
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z warzywami i kurczakiem
Poniższy przepis jest bardzo prosty i intuicyjny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zapiekankę ziemniaczaną z warzywami i kurczakiem przygotować bez dodatku mięsa. Wówczas posiłek może być również serwowany wegetarianom, czyli osobom, które zdecydowały się na wykluczenie mięsa ze swojej diety. Z kolei miłośnicy mięsnych dań do zapiekanki ziemniaczanej z warzywami mogą dodać boczek, kiełbasę lub podsmażone mięso mielone.