Zapiekanka ziemniaczana z warzywami — szybki przepis na pożywny obiad

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Por
  • 800 g Ziemniaki
  • 1 sztuka Cukinia zielona
  • 300 g Pierś z kurczaka
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • Czosnek granulowany
  • Ostra papryka mielona
  • Słodka papryka czerwona
  • Curry
  • 100 g Ser żółty
  • Oliwa z oliwek

Sos beszamelowy

  • 7 łyżek Masło
  • 7 łyżek Mąka pszenna
  • 500 ml Mleko
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki wyszeruj szczoteczką, przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj przez 30-35 minut. Po tym czasie obierz i pokrój ziemniaki, starając się tworzyć jednakowe plastry.

  2. 2

    Mięso opłucz pod chłodną wodą, oczyść z błon i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie przełóż kurczaka do miski i posyp mięso mieszanką przypraw, mianowicie solą, ostrą papryką, słodką papryką w proszku, przyprawą curry oraz granulowanym czosnkiem. Całość starannie wymieszaj, tak, żeby każda kostka mięsa została pokryta przyprawami. 

  3. 3

    Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż na niej przygotowane kawałki piersi z kurczaka. 

  4. 4

    Umyj paprykę, cukinię oraz pora. Następnie z papryki wydrąż gniazdo nasienne i pokrój warzywo w kostkę. Cukinię i pora pokrój w cienkie krążki.

  5. 5

    Kiedy mięso będzie gotowe, przełóż je do oddzielnego naczynia, a na patelnię wrzuć pokrojone krążki pora. Po kilku minutach smażenia na patelnię dodaj również plastry cukinii oraz kawałki czerwonej papryki. Wymieszaj zawartość patelni i kontynuuj smażenie. Warzywa powinny stać się miękkie. 

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy do zapiekanki ziemniaczanej z warzywami. Do rondelka wrzuć masło, połącz je z mąką pszenną i smaż razem przez niecałą minutę. Następnie do garnka wlej mleko i starannie wymieszaj składniki, pozbywając się grudek. Po chwili gotowania wyłącz palnik, a sos dopraw do smaku pieprzem mielonym, gałką muszkatołową i solą.

  7. 7

    Nagrzej piekarnik do temperatury 160 st. C, wybierając funkcję z termoobiegiem. 

  8. 8

    Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną tłuszczu (oliwą z oliwek, masłem lub margaryną). Następnie na spodzie formy ułóż plastry ziemniaków, a na nie wyłóż połowę przygotowanego sosu beszamelowego. Na sos połóż kawałki piersi z kurczaka, mięso przykryj warzywami, a na nie rozsyp warstwę tartego sera. Całą procedurę powtórz od początku, tworząc kolejną warstwę zapiekanki ziemniaczanej z warzywami. 

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też