Przepis na babeczki czekoladowe
Smak czekolady to lekarstwo na zły humor i warunek konieczny na posiedzenie z bliskimi osobami. Poznaj przepis na doskonałe babeczki czekoladowe.
Składniki
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 2 łyżki Kakao
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 0.5 Tabliczka Gorzka czekolada
- 2 sztuki Jajko
- 0.5 Szklanka Olej
- 0.5 Szklanka Cukier
- 1 szklanki Mleko
Przygotowanie
- 1
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia umieść w jednej misce. Gorzką czekoladę posiekaj drobno nożem i dodaj do miski.
- 2
W osobnym naczyniu połącz cukier z jajkami i ucieraj na wysokich obrotach. Następnie dodaj olej słonecznikowy, szklankę mleka i mieszaj do połączenia wszystkich składników.
- 3
Połącz ze sobą wszystkie składniki — suche z mokrymi. Całość wymieszaj dokładnie szpatułką.
REKLAMA - 4
Przygotowane ciasto nakładaj do foremek, używając łyżki, jednak nie zapełniaj ich do samej góry, ponieważ babeczki czekoladowe podczas pieczenia będą zwiększały swoją objętość.
- 5
Babeczki czekoladowe piecz w 170 st. C w trybie góra-dół przez ok. 30 minut. Żeby upewnić się, że babeczki są już gotowe 10 minut przed planowanym końcem pieczenia, sprawdź ich konsystencję, wbijając patyczek w środek słodkiej przekąski. Jeśli nie będzie mokry, to znak, że babeczki czekoladowe są już gotowe.
- 6
Nie wyciągaj babeczek zaraz po ich upieczeniu. Powinny zostać w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach jeszcze przez ok. 20 minut.
Zobacz także: