Przepis na babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 łyżki Kakao
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 0.5 Tabliczka Gorzka czekolada
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.5 Szklanka Olej
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 szklanki Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia umieść w jednej misce. Gorzką czekoladę posiekaj drobno nożem i dodaj do miski.

  2. 2

    W osobnym naczyniu połącz cukier z jajkami i ucieraj na wysokich obrotach. Następnie dodaj olej słonecznikowy, szklankę mleka i mieszaj do połączenia wszystkich składników.

  3. 3

    Połącz ze sobą wszystkie składniki — suche z mokrymi. Całość wymieszaj dokładnie szpatułką.

  4. 4

    Przygotowane ciasto nakładaj do foremek, używając łyżki, jednak nie zapełniaj ich do samej góry, ponieważ babeczki czekoladowe podczas pieczenia będą zwiększały swoją objętość.

  5. 5

    Babeczki czekoladowe piecz w 170 st. C w trybie góra-dół przez ok. 30 minut. Żeby upewnić się, że babeczki są już gotowe 10 minut przed planowanym końcem pieczenia, sprawdź ich konsystencję, wbijając patyczek w środek słodkiej przekąski. Jeśli nie będzie mokry, to znak, że babeczki czekoladowe są już gotowe.

  6. 6

    Nie wyciągaj babeczek zaraz po ich upieczeniu. Powinny zostać w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach jeszcze przez ok. 20 minut.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też