Łosoś w galarecie — klasyka PRL-u w wykwintnym wydaniu. Zdradzamy, jak go przygotować

Łosoś w galarecie
Źródło: Shutterstock/vivooo

Składniki

Łosoś w galarecie

  • 100 g Groszek
  • 500 g Łosoś
  • 0.33 Łyżeczka Pieprz ziarnisty
  • 140 g Pietruszka
  • 3 szklanek Woda
  • 2 ziarna Ziele angielskie
  • 150 g Por
  • 150 g Marchew
  • 4 sztuki Jajko na twardo
  • 2 łyżeczki Żelatyna
  • 150 g Seler
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 sztuka Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Marchewkę, seler oraz pietruszkę obierz ze skóry. 

  2. 2

    W garnku umieść marchewkę, pietruszkę oraz seler, dodaj liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie oraz wodę. Naczynie przykryj pokrywką i połóż na palniku o najwyższej mocy. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj wywar przez ok. 60 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyłów ugotowane warzywa z bulionu. 

  3. 3

    Do wywaru warzywnego dodaj żelatynę i starannie wymieszaj składniki, aby powstała jednorodna mieszanina. Tak przygotowaną galaretkę odstaw do przestudzenia w chłodne miejsce.

  4. 4

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  5. 5

    Filet z łososia starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i podziel na mniejsze części. Następnie ułóż kawałki ryby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dopraw czarnym pieprzem mielonym oraz solą.

  6. 6

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  7. 7

    Jajko oraz marchewkę pokrój w plasterki

  8. 8

    Włóż blaszkę z łososiem do nagrzanego piekarnika. Rybę należy piec przez 15 minut. 

  9. 9

    Gdy filety z łososia przestygną, ściągnij z nich skórę i ułóż kawałki ryby na półmisku. Dodaj także plasterki marchewki oraz jajka i zielony groszek. 

  10. 10

    Gdy wywar warzywny zacznie gęstnieć, ostrożnie wlej go na półmisek. Możesz wykonać tę czynność za pomocą łyżki stołowej lub chochelki. Galaretka powinna pokryć wszystkie składniki.

  11. 11

    Włóż półmisek do lodówki i schładzaj go do momentu zastygnięcia galaretki.

     

    Łosoś w galarecie smakuje wyśmienicie, podany z octem. Aby udoskonalić prezencję tego specjału, udekoruj półmisek posiekanym szczypiorkiem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też