Łosoś w galarecie — klasyka PRL-u w wykwintnym wydaniu. Zdradzamy, jak go przygotować
Zapewniamy, że ciężko przygotować wykwintniejszą przystawkę niż łosoś w galarecie. Ten wyborny przepis nawiązuje do jednej z najbardziej kultowych potraw PRL-u, nadając jej szyku i elegancji. Łosoś w galarecie to specjał, który nie tylko zachwyci twoje podniebienie, ale także nada uroku każdemu przyjęciu. Zapoznaj się z naszymi sprawdzonymi wskazówkami, które umożliwią ci wykonanie tego rarytasu w nienaganny sposób.
Składniki
Łosoś w galarecie
- 100 g Groszek
- 500 g Łosoś
- 0.33 Łyżeczka Pieprz ziarnisty
- 140 g Pietruszka
- 3 szklanek Woda
- 2 ziarna Ziele angielskie
- 150 g Por
- 150 g Marchew
- 4 sztuki Jajko na twardo
- 2 łyżeczki Żelatyna
- 150 g Seler
- 1 łyżeczka Sól
- 1 sztuka Liście laurowe
Przygotowanie
- 1
Marchewkę, seler oraz pietruszkę obierz ze skóry.
- 2
W garnku umieść marchewkę, pietruszkę oraz seler, dodaj liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie oraz wodę. Naczynie przykryj pokrywką i połóż na palniku o najwyższej mocy. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj wywar przez ok. 60 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyłów ugotowane warzywa z bulionu.
- 3
Do wywaru warzywnego dodaj żelatynę i starannie wymieszaj składniki, aby powstała jednorodna mieszanina. Tak przygotowaną galaretkę odstaw do przestudzenia w chłodne miejsce.
- 4
Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 5
Filet z łososia starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i podziel na mniejsze części. Następnie ułóż kawałki ryby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dopraw czarnym pieprzem mielonym oraz solą.
- 6
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 7
Jajko oraz marchewkę pokrój w plasterki
- 8
Włóż blaszkę z łososiem do nagrzanego piekarnika. Rybę należy piec przez 15 minut.
- 9
Gdy filety z łososia przestygną, ściągnij z nich skórę i ułóż kawałki ryby na półmisku. Dodaj także plasterki marchewki oraz jajka i zielony groszek.
- 10
Gdy wywar warzywny zacznie gęstnieć, ostrożnie wlej go na półmisek. Możesz wykonać tę czynność za pomocą łyżki stołowej lub chochelki. Galaretka powinna pokryć wszystkie składniki.
- 11
Włóż półmisek do lodówki i schładzaj go do momentu zastygnięcia galaretki.
Łosoś w galarecie smakuje wyśmienicie, podany z octem. Aby udoskonalić prezencję tego specjału, udekoruj półmisek posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także:
Łosoś w galarecie to potrawa, której każdy kęs rozpływa się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenia. Galaretka nie tylko dodaje daniu elegancji, ale i sprawia, że rybne filety pozostają soczyste i delikatne. Przygotowanie proponowanego smakołyku może wydawać się skomplikowane, lecz w rzeczywistości okazuje się bardzo proste. Co więcej, aby zapobiec kulinarnym niepowodzeniom, opisaliśmy recepturę na łososia w galarecie z niezwykłą precyzją i szczegółowością.
Zobacz także: Łosoś z patelni — szybki i wyrafinowany pomysł na obiad. Soczysty filet z sosem cytrynowym
Łosoś w galarecie — jak przygotować? Praktyczne porady i wskazówki, które musisz znać
Łosoś w galarecie to potrawa, której przygotowanie składa się z trzech etapów. Pierwszy z nich polega na ugotowaniu bulionu. To czynność dziecinnie prosta. Wystarczy umieścić obrane warzywa i przyprawy w garnku wypełnionym wodą i po ok. godzinie gotowania wywar jest gotowy. Teraz już tylko należy wymieszać bulion z żelatyną, aby z podanych składników powstała galaretka.
Drugi etap skupia się wokół obróbki termicznej łososia. Rybę można ugotować na parze lub upiec w piekarniku, w zależności od preferencji kucharza. Usmażone filety po przyozdobieniu lubianymi składnikami należy zalać galaretką i włożyć do lodówki. Po 2 godzinach łosoś w galarecie jest gotowy do serwowania.