Wyborna tarta z łososiem i szpinakiem – królowa imprezowego stołu, na której widok cieknie ślinka

Tarta z łososiem
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na ciasto do tarty ze szpinakiem

  • 0.3 Szklanka Zimna woda
  • 1 szczypta Sól
  • 200 g Mąka pszenna

Składniki na wypełnienie tarty ze szpinakiem

  • 25 g Łosoś
  • 200 g Szpinak
  • 1 sztuka Jajko
  • 4 ząbki Czosnek
  • 150 ml Śmietanka 30%
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 Szczypta Zioła prowansalskie
  • 1 sztuka Cytryna
  • 1 garść Tarty ser

Przygotowanie

  1. 1

    Wykonanie przepisu na tartę z łososiem zaczynamy od przygotowania i upieczenia ciasta. W tym celu siekamy masło i łączymy je z mąką i solą zagniatając. Dodajemy trochę wody – tyle ile ciasto przyjmie.

  2. 2

    Ciasto wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

  3. 3

    W czasie, w  którym ciasto się chłodzi, możemy zabrać się za przygotowanie farszu. Szpinak rwiemy na małe kawałki i przesmażamy na maśle na patelni. Do smaku dodajemy także wyciśnięty przez praskę czosnek. Do łososia równie dobrze będzie pasował – zamiast szpinaku – brokuł. Można go także lekko przesmażyć, żeby nie był zbyt twardy.

  4. 4

    Do tarty możemy wykorzystać – wedle uznania – łososia wędzonego lub surowego. W tym drugim przypadku kroimy go na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy i skrapiamy cytryną.

  5. 5

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  6. 6

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy placek wielkością formy do pieczenia tart. Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem, żeby uniknąć zbyt dużego wyrośnięcia. Niektórzy dodatkowo obciążają ciasto, żeby nie wyrosło drugą mniejszą formą położoną na papierze do pieczenia. Ciasto powinno spędzić w piekarniku około kwadransa.

  7. 7

    Szykujemy kolejne składniki nadzienia. Jajko łączymy ze śmietaną, dodajemy do mieszanki sól, pieprz, starty ser żółty i zioła prowansalskie.

  8. 8

    Na upieczonym cieście układamy szpinak i łososia i zalewamy mieszaniną z jajkami i serem.

  9. 9

    Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut – mniej więcej do chwili, w której tarta z łososiem zacznie się zarumieniać.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też