Sałatka z ziemniaków i bobu — sezonowa receptura, którą musisz wypróbować

Sałatka z ziemniaków i bobu
Źródło: Shutterstock/Magdanatka

Składniki

Sałatka z ziemniaków i bobu

  • 25 g Koperek
  • 500 g Bób
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 200 g ser halloumi
  • 700 g Młode ziemniaki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj bób i gotuj go przez ok. 5 minut. Następnie odcedź nasiona, ostudź i obierz z łupinek. 

  3. 3

    Młode ziemniaki starannie wyszoruj, a następnie przekrój wzdłuż na połowę.

  4. 4

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie ułóż na niej ziemniaki i skrop je delikatnie oliwą z oliwek. Dalej, oprósz warzywa solą i włóż je do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. 

  5. 5

    Ser halloumi odsącz z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pokrój ser w kostkę i skrop oliwą z oliwek.

  6. 6

    Ziemniaki 10 minut przed końcem pieczenia wyciągnij z piekarnika. Ułóż na blaszce także halloumi oraz bób i ponownie włóż foremkę do piekarnika. 

  7. 7

    Upieczone składniki wyłóż do miski, dodaj posiekany koperek i starannie wymieszaj całość.

     

    Sałatka z ziemniakami smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Specjał warto serwować np. ze szklanką kefiru.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też