Rozkosznie smaczna sałatka z halloumi — kulinarne rozkosze lata
Sałatka z halloumi to perfekcyjna kompozycja świeżych warzyw oraz ziół, połączonych z prostym i smakowitym dressingiem na bazie oliwy z oliwek, i octu balsamicznego. Gwiazdą tego przepisu jest śródziemnomorski ser, który wyróżnia unikalna zdolność do utrzymania pierwotnego kształtu podczas obróbki termicznej. Możliwość ta sprawia, że sałatka z halloumi to danie nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo atrakcyjne wizualnie.
Składniki
Sałatka z halloumi
- 0.5 Sztuka Ogórek
- 250 g ser halloumi
- 1 łyżka Olej sezamowy
- 0.25 Sztuka Papryka czerwona
- 2 garście Roszponka
- 1 łyżeczka Miód
- 1 sztuka Pomidor
- 3 łyżki Czarne oliwki
- 1 łyżeczka Ocet balsamiczny
- 0.25 Łyżeczka Suszone oregano
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować dressing do sałatki z halloumi, w niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, miód, olej sezamowy, ocet balsamiczny oraz suszone oregano.
- 2
Czerwoną paprykę umyj, osusz, przekrój na połowę, wytnij gniazdo nasienne i pokrój warzywo w drobną kostkę.
- 3
Czarne oliwki odsącz z zalewy i pokrój w cienkie plasterki.
- 4
Pomidora umyj, osusz i pokrój w plastry.
- 5
Roszponkę opłucz pod zimną, bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia.
- 6
Ogórka obierz ze skóry i pokrój w plastry.
- 7
Ser halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
- 8
Plastry sera osusz i posmaruj z każdej strony oliwą z oliwek.
- 9
Grilluj ser przez ok. 2 minuty, odliczając czas na każdą ze stron.
- 10
Na talerzu ułóż liście roszponki, pokrojoną paprykę, pomidora, ogórka i plastry grillowanego sera. Sałatkę z halloumi polej przygotowanym wcześniej sosem.
Sałatka z halloumi smakuje wyśmienicie podana z pitą lub grzankami.
Zobacz także:
Niezależnie od tego, czy szukasz dania na letni piknik, przyjęcie urodzinowe, czy bardziej oficjalne okazje, sałatka z halloumi z pewnością spełni twoje oczekiwania. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, a otrzymany efekt zachwyci wszystkich celebrujących, zgromadzonych przy wspólnym stole. Jeśli zastanawiasz się, jak przegonić monotonię z twojej kuchni i wprowadzić do imprezowego menu nieco świeżości, zapewniamy, że proponowany smakołyk poradzi sobie z tym zadaniem na medal.
Zdradzamy, że sałatka z halloumi to także przepis, który stanowi doskonałe uzupełnienie potraw podawanych z grilla. Nikt nie zaprzeczy, że lekka i orzeźwiająca surówka to smakowity dodatek do dań mięsnych. Osoby ceniące sobie zdrowy styl życia i zbilansowaną dietę, na pewno pokochają smak charakteryzowanej przekąski.
Zobacz także: Sałatka z suszonymi pomidorami i makaronem orzo — odkryj kulinarne bogactwo Włoch
Sałatka z halloumi — jak urozmaicić podstawowy przepis? Sprawdzone sposoby
Kuchenne eksperymenty są prostą drogą do idealnego spersonalizowania lubianych receptur. Jeżeli należysz do grona śmiałków, lubiących dokonywać drobnych modyfikacji w przepisach, podpowiadamy, że sałatka z halloumi to receptura, którą z łatwością można poddać wielu przeróbkom.
Aby dodać potrawie odrobinę słodyczy, wystarczy uwzględnić w liście składników kawałki soczystych owoców. Pokrojony w kostkę arbuz, czy plasterki pomarańczy, nadadzą prezentowanemu przysmakowi wyjątkowego smaku i aromatu. Warto także posypać danie chrupiącymi ziarnami. Prażone orzechy, słonecznik, dynia, czy sezam, sprawią, że sałatka z halloumi stanie się wyrazistsza, a nowa tekstura zapewni jeszcze lepsze doznania smakowe. Aby nadać potrawie kremowej konsystencji i odrobinę delikatności, wypróbuj dodatek awokado. To nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy suplement.
Nie każdy wie, że przed smażeniem sera można go marynować. Rekomendujemy wykonać aromatyczną zalewę na bazie skórki cytryny, świeżego czosnku, tymianku i rozmarynu. W tej odsłonie sałatka z halloumi stanie się prawdziwym hitem każdej imprezy.