Wytworna sałatka z granatem i kozim serem — intrygujące połączenie smaków

Sałatka z granatem
Źródło: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Składniki

Sałatka z granatem

  • 120 g Szynka parmeńska
  • 500 g Granat
  • 2 garście Rukola
  • Kawałek Por
  • 1 sztuka Sałata rzymska
  • 2 garście Szpinak
  • 200 g Ser kozi
  • 4 łyżki Sok z cytryny
  • 6 łyżek Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Owoc granatu natnij delikatnie nożem, a następnie podziel na mniejsze części. Nasiona oddzielaj od błon i gromadź je w miseczce. 

  2. 2

    Liście rukoli, szpinaku oraz sałaty rzymskiej umieść na sicie i opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie pozostaw do osuszenia.

  3. 3

    Umyj starannie kawałek pora i pokrój warzywo na cienkie plasterki. 

  4. 4

    Szynkę parmeńską pokrój w cienkie plasterki lub porwij dłońmi na mniejsze kawałki.

  5. 5

    Ser kozi podziel w dłoniach na mniejsze kawałki. 

  6. 6

    Sok z cytryny wymieszaj w niewielkiej miseczce z oliwą z oliwek.

  7. 7

    W salaterce umieść owoce granatu, dodaj liście sałaty, kawałki szynki parmeńskiej, pora oraz ser kozi. Składniki delikatnie wymieszaj, a następnie polej potrawę dressingiem na bazie oliwy z oliwek. Skosztuj sałatkę i dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

     

    Sałatka z granatem smakuje wyśmienicie podana z grzankami lub świeżą bagietką. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też