Niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i jajkiem — połączenie smaków, które nigdy nie zawodzi
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to połączenie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Ta kompozycja smakuje fantastycznie w dosłownie każdej odsłonie. Prezentowany klasyk zaskakuje jednakowo swoją uniwersalnością, jak i wyglądem. Bez względu na to, czy jesteś wielbicielem tradycyjnych rozwiązań, czy poszukujesz bardziej niekonwencjonalnych połączeń, sałatka z tuńczykiem i jajkiem z pewnością spełni wszelkie oczekiwania — zarówno twoje, jak i wszystkich domowników.
Składniki
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- 5 sztuk Jajko
- 300 g Tuńczyk z puszki
- 50 ml Oliwa z oliwek
- 200 g Papryka czerwona
- 1 garść Koperek
- 140 g Kukurydza konserwowa
- 300 g Ogórki małosolne
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz ze skorupek. Pozostaw do przestudzenia i pokrój na ćwiartki.
- 2
Ogórki odsącz z zalewy, a następnie pokrój je w kostkę. Możesz wykorzystać ogórki małosolne, kiszone lub konserwowe. Świetnie sprawdzi się także połączenie ogórków małosolnych z kiszonymi.
- 3
Paprykę czerwoną umyj, osusz, przekrój na połowę i wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kostkę.
- 4
Koperek opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
- 5
Kukurydzę konserwową oraz tuńczyka odsącz z zalewy.
- 6
W misce umieść wszystkie składniki, tj. tuńczyka, kukurydzę konserwową, paprykę, ćwiartki jajek, koperek, oliwę z oliwek oraz ogórki. Składniki delikatnie wymieszaj.
- 7
Sałatkę z tuńczykiem skosztuj i dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Możesz także dodać do potrawy niewielką ilość majonezu lub jogurtu naturalnego.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Potrawa komponuje się znakomicie ze świeżym pieczywem.
Zobacz także:
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to potrawa pyszna i niezwykle odżywcza. Dodatek czerwonej papryki, ogórków oraz kukurydzy konserwowej odpowiada za imponującą zawartość witamin i błonnika pokarmowego. Tuńczyk to z kolei rewelacyjne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast jajko obfituje w żelazo, luteinę i cholinę. Proponowana sałatka to zatem kapitalny sposób na urozmaicenie swojego jadłospisu i skrupulatne zadbanie o organizm „od środka”.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem — jak ją przygotować? Praktyczne porady i wskazówki
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to przysmak, który pasuje perfekcyjnie na różnorodne okazje — począwszy od szybkiego lunchu, kończąc na eleganckiej kolacji z drugą połówką. Możesz podawać ją na świeżym pieczywie jako kanapkę lub wypełnić mieszanką ulubionego wrapa. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem smakuje równie znakomicie zawinięta w liść sałaty i serwowana w formie przekąski. Jej wszechstronność sprawia, że zawsze znajdziesz odpowiedni sposób, aby podać charakteryzowany rarytas.
Zobacz także: Dietetyczna sałatka z kurczakiem sprawdzi się świetnie zamiast obiadu. Przepis jest prosty
Oprócz głównych składników sałatka z tuńczykiem i jajkiem może zostać wzbogacona o różnorodne dodatki, takie jak chrupiąca sałata, soczyste pomidory, kremowe awokado, czy pikantna cebula. Możesz dodać także ulubione zioła i przyprawy, aby nadać potrawie jeszcze więcej smaku. Możliwości na urozmaicenie podstawowej receptury jest znacznie więcej, a wszystko zależy od… wyobraźni kucharza! Nie bój się eksperymentować w kuchni. Dodawaj swoje ulubione składniki i twórz nowe, niepowtarzalne kompozycje smakowe. Dzięki temu każde danie może stać się idealnie spersonalizowane, tak, aby odpowiadało indywidualnym upodobaniom, zarówno twoim, jak i bliskim osobom.