Niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i jajkiem — połączenie smaków, które nigdy nie zawodzi

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Źródło: Shutterstock/Timolina

Składniki

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

  • 5 sztuk Jajko
  • 300 g Tuńczyk z puszki
  • 50 ml Oliwa z oliwek
  • 200 g Papryka czerwona
  • 1 garść Koperek
  • 140 g Kukurydza konserwowa
  • 300 g Ogórki małosolne
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz ze skorupek. Pozostaw do przestudzenia i pokrój na ćwiartki.

  2. 2

    Ogórki odsącz z zalewy, a następnie pokrój je w kostkę. Możesz wykorzystać ogórki małosolne, kiszone lub konserwowe. Świetnie sprawdzi się także połączenie ogórków małosolnych z kiszonymi.

  3. 3

    Paprykę czerwoną umyj, osusz, przekrój na połowę i wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kostkę.

  4. 4

    Koperek opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.

  5. 5

    Kukurydzę konserwową oraz tuńczyka odsącz z zalewy.

  6. 6

    W misce umieść wszystkie składniki, tj. tuńczyka, kukurydzę konserwową, paprykę, ćwiartki jajek, koperek, oliwę z oliwek oraz ogórki. Składniki delikatnie wymieszaj.

  7. 7

    Sałatkę z tuńczykiem skosztuj i dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Możesz także dodać do potrawy niewielką ilość majonezu lub jogurtu naturalnego.

     

    Sałatka z tuńczykiem i jajkiem smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Potrawa komponuje się znakomicie ze świeżym pieczywem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też