Szarlotka z bezą, która zachwyci każdego

Szarlotka z bezą
Źródło: GettyImages

Składniki

Szarlotka z bezą - przepis na dużą blachę

  • 250 g Mąka pszenna
  • 100 g Masło
  • 30 g Smalec
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 sztuka Jajko
  • 2 sztuki Żółtko
  • 1 szczypta Sól

Jabłka

  • 2 kg Jabłko
  • 2 łyżki Cynamon
  • 3 łyżki Cukier
  • 1 łyżka Masło

Pianka bezowa

  • 5 sztuk Białko jajka
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 1 łyżeczka Skrobia ziemniaczana
  • 1 łyżeczka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Kruche ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski lub na blat. Na środku zrób wgłębienie, wbij jajko i żółtka. Dodaj sól, cukier puder, pokrojone zimne masło oraz smalec i zagnieć ciasto. Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dno blachy wyklej ciastem i włóż do lodówki.

  2. 2

    Jabłka: Jabłka umyj, obierz, podziel na cztery i wyjmij gniazda nasienne. Obrane owoce pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cynamon cukier i podsmażaj, co jakiś czas mieszając przez 10 minut. Wyłącz gaz i wystudź jabłka.

  3. 3

    Beza: Białka ubij na sztywno, po łyżce wsypuj cukier i miksuj masę przez minutę po każdej porcji cukru. Dodaj skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny i wymieszaj.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki. Na kruche ciasto rozłóż zimne jabłka, a na nie bezę. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij, wystudź.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też