Szarlotka z bezą, która zachwyci każdego
Szarlotka z bezą to doskonałe zwieńczenie uroczystego obiadu. Aromatyczna, delikatna a zarazem chrupiąca na górze szarlotka podbije podniebienia nie tylko domowników, ale i gości. Zobacz, jak zrobić doskonałą szarlotkę z bezą.
Składniki
Szarlotka z bezą - przepis na dużą blachę
- 250 g Mąka pszenna
- 100 g Masło
- 30 g Smalec
- 3 łyżki Cukier puder
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 sztuka Jajko
- 2 sztuki Żółtko
- 1 szczypta Sól
Jabłka
- 2 kg Jabłko
- 2 łyżki Cynamon
- 3 łyżki Cukier
- 1 łyżka Masło
Pianka bezowa
- 5 sztuk Białko jajka
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 1 łyżeczka Skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Kruche ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski lub na blat. Na środku zrób wgłębienie, wbij jajko i żółtka. Dodaj sól, cukier puder, pokrojone zimne masło oraz smalec i zagnieć ciasto. Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dno blachy wyklej ciastem i włóż do lodówki.
- 2
Jabłka: Jabłka umyj, obierz, podziel na cztery i wyjmij gniazda nasienne. Obrane owoce pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cynamon cukier i podsmażaj, co jakiś czas mieszając przez 10 minut. Wyłącz gaz i wystudź jabłka.
- 3
Beza: Białka ubij na sztywno, po łyżce wsypuj cukier i miksuj masę przez minutę po każdej porcji cukru. Dodaj skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny i wymieszaj.
- 4
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki. Na kruche ciasto rozłóż zimne jabłka, a na nie bezę. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij, wystudź.
Zobacz także:
- Ekstra szybkie babeczki marchewkowe — przepis na zdrowy łakoć
- Najlepsze ciasto z jabłkami i budyniem w 5 krokach
- Niebiańskie ciasto czekoladowe z malinami, którego nigdy nie zapomnisz!
Jakie jabłka do szarlotki?
Najbardziej klasycznymi odmianami jabłek do pieczenia szarlotki są papierówka, antonówka, champion oraz szara reneta, ale tak naprawdę szarlotkę można zrobić z każdego rodzaju jabłek. Wybierając jabłka zwróć uwagę na ich strukturę i jakość. Jabłka powinny być twarde, bez oznak zepsucia. Nie powinny być także obite lub robaczywe.
Jak zrobić dobre ciasto kruche do szarlotki?
Ciasto kruche jest proste w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Sięgnij po mąkę dobrej jakości (tortową lub Szymanowską). Do ciasta dodajemy masło i smalec, nie margarynę. Nie zamieniaj smalcu na masło, bo to on nadaje ciastu kruchości. Masło i smalec musi być zimne. Ciasto kruche wyrabiamy szybko, właściwie tylko do połączenia składników. Kruche ciasto odstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka minut.
Jak zrobić dobrą bezę do szarlotki?
Beza do szarlotki będzie smaczna i chrupiąca, gdy poświęcisz jej trochę czasu. Ważną sprawą jest to, aby składniki, z których powstaje beza miały temperaturę pokojową, dlatego planując pieczenie bezy musisz pamiętać o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki. Białka na bezę ubijamy na sztywno i dopiero po ubiciu dodajemy pierwszą porcję cukru. Najlepiej porcjować cukier łyżką. Istotne jest to, aby po każdej porcji cukru miksować masę przez około minutę. Do bezy dodajemy skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, który można wymienić na ocet spirytusowy.