Syrop z buraka — naturalna recepta na kaszel, ból gardła i wzmocnienie
Działanie syropu z buraka znane jest już od bardzo dawna. Poza leczeniem kaszlu i podrażnionego gardła warto przyjmować go również w celach prewencyjnych i wzmacniających organizm. Ten naturalny lek odznacza się znakomitym smakiem, a jego wykonanie z pewnością nie sprawi Ci żadnej trudności.
Składniki
Syrop z buraka
- 3 łyżki Miód
- 3 sztuki Czerwony burak
Przygotowanie
- 1
Buraki dokładnie umyj, po czym zetrzyj je na tarce. Najlepiej będzie skorzystać z drobnych oczek.
- 2
Starte buraki umieść w garnku i dodaj do nich naturalny miód. Włącz palnik i gotuj składniki przez ok. 20 minut. Po tym czasie syrop z buraków powinien zmienić konsystencję i nieco zgęstnieć. Polecamy przechowywać go w lodówce.
Zobacz także:
Syrop z buraka to naturalny lek, który wykonywany był już przez nasze babcie. Doskonale rozprawia się z wieloma różnymi dolegliwościami i można podawać go nawet małym dzieciom. Przepis na buraczany wyrób jest niezwykle prosty, a do jego wykonania wystarczy zakupić jedynie 2 składniki: miód oraz buraki.
Syrop z buraka — właściwości lecznicze
Samodzielnie przygotowany syrop z buraka posiada wiele zastosowań. Najbardziej znany jest z łagodzenia uporczywego kaszlu — zarówno suchego, jak i mokrego, dlatego rodzice pociech nie muszą odpowiadać sobie na odwieczne pytanie, jaki rodzaj kaszlu dręczy malucha. Innym przeznaczeniem buraczanego eliksiru jest leczenie chrypki i podrażnionego gardła. Syrop z buraków powleka błony śluzowe gardła, przynosząc szybko odczuwalną ulgę.
Syrop buraczany najczęściej stosowany jest w przebiegu infekcji, jednak z racji wysokiej zawartości kwasu foliowego oraz żelaza, poleca się go przyjmować na co dzień, szczególnie osobom, pragnącym poprawić wyniki krwi. Syrop z buraka pomoże uporać się z niedokrwistością, czyli anemią. Mało tego, wyrób wzmocni organizm w przebiegu leczenia onkologicznego, po odbyciu chemioterapii.
Poza wspomnianym działaniem syrop z buraka pozwoli pozbyć się uczucia zgagi i zwalcza dokuczliwe objawy klimakterium (menopauzy). Po ten naturalny wyrób warto sięgnąć w przypadku nadużywania alkoholu, gdyż składniki, z których zrobiona jest mikstura, wykazują działanie łagodzące dolegliwości, wynikające z nadmiernego spożywania mocnych trunków.
Zobacz także: Syrop z tymianku — lek na zapalenie oskrzeli, który przygotujesz w domu
Jak zrobić syrop z buraka?
Syrop z buraka można przygotować na kilka sposobów. Pierwszym, proponowanym przez nas przepisem, jest gotowanie startych buraków czerwonych wraz z dodatkiem kilku łyżek miodu. Można jednak przygotować ten domowy lek, wydrążając wnętrze buraka. Do wykonanego wgłębienia wystarczy wsypać cukier i zapiec w piekarniku. Po kilku minutach w głębi buraka ćwikłowego wytworzy się syrop, który następnie bez wyrzutów sumienia można dosłodzić za pomocą naturalnego miodu. Jeżeli 2 podane sposoby nie przypadły Ci do gustu, istnieje jeszcze jedna możliwość na zrobienie syropu z buraka. Obierz warzywo, pokrój je w kostkę i ugotuj do miękkości. Kiedy buraki się rozpadną, zacznie uwalniać się z nich brunatny płyn. To znak, że syrop jest już gotowy. Tak przyrządzoną recepturę można dodatkowo udoskonalić, dodając składnik uznawany za naturalny antybiotyk — czosnek.
Gotowy syrop z buraka najlepiej trzymać w lodówce. Postawiony w chłodnym miejscu swoją zdatność do spożycia zachowuje przez kilka dni. Z tego względu polecamy, żeby preparat przyrządzać cyklicznie, nie robiąc zbędnych zapasów.
Syrop z buraka — czy można podawać go dzieciom?
Buraki oraz miód to produkty, które można podawać dziecku już po ukończeniu 6. miesiąca życia. Oznacza to, że syrop z buraków jest całkowicie bezpieczny i bez obaw można stosować go nawet u małych dzieci. Przeciwwskazaniem jest jedynie alergia na jeden z wymienionych składników.
Przeciwwskazania do przyjmowania syropu z buraka
Dłuższe stosowanie syropu z buraków nie jest zalecane osobom cierpiącym na niskie ciśnienie, ponieważ zawarte w nim związki mogą wpływać na jego obniżenie. Dodatkowo z prozdrowotnego działania syropu buraczanego nie mogą skorzystać pacjenci z reumatyzmem czy chorobami nerek, przez wzgląd na zawarte w burakach szczawiany.