Lasagne ze szpinakiem – zaskakująco smaczne i proste danie na obiad i imprezę

Lasagne ze szpinakiem
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na lasagne ze szpinakiem

  • 1 opakowanie Makaron lasagne
  • 2 opakowania Szpinak
  • 4 ząbki Czosnek
  • 300 g Ser pleśniowy niebieski
  • 200 g Tarty ser
  • 2 Kulki Mozzarella
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Oregano

Składniki na beszamel

  • 3 szklanek Mleko
  • 4 łyżki Masło
  • 4 łyżki Mąka pszenna
  • 2 szczypty Gałka muszkatołowa
  • 2 szczypty Biały pieprz
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzewamy ba patelni oliwę i wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy go, nie dopuszczając do zbrązowienia.

  2. 2

    Do czosnku dodajemy szpinak – najlepiej jeśli będą to całe mrożone liście a nie szpinak w wersji siekanej. Rozcząstkowane warzywo może podczas pieczenia puścić za dużo soku. Smażymy póki szpinak się zupełnie nie rozmrozi. Nadmiar wody odparowujemy, kontynuując smażenie na niewielkim ogniu.

  3. 3

    Na drugiej patelni zaczynamy przygotowanie składników na beszamel. Powoli roztapiamy masło i dosypujemy do niego mąkę. Następnie, kiedy oba składniki się połączą, bardzo powoli dodajemy mleko oraz przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Przez cały czas delikatnie mieszamy beszamel trzepaczką, żeby nie utworzyły się grudki, a żeby sos dobrze zgęstniał.

  4. 4

    Kolejny krok w przepisie na lasagne ze szpinakiem to układanie warstw makaronu i farszu. Spód dna formy lub żaroodpornego naczynka wysmarowujemy oliwą i układamy na nim plastry szerokiego makaronu. Smarujemy je warstwą beszamelu i kładziemy nieco farszu szpinakowego. Na szpinak sypiemy starty ser żółty, ser pleśniowy i plastry mozzarelli.

  5. 5

    Ten sam proces powtarzamy przez kolejne dwie warstwy. Na samym wierzchu powinna być warstwa makaronu. Wylewamy na nią sos beszamelowy, który następnie posypujemy serami i oregano.

  6. 6

    Lasagne ze szpinakiem wkładamy w kolejnym kroku do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Ile powinna się piec ta szpinakowa potrawa? Około 40 minut. W trakcie pieczenia warto kontrolować, czy wierzch nie za bardzo się przyrumienia. Jeśli daniu grozi nadmierne przypieczenie, przykryjmy lasagne folią aluminiową.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też