Idealna do pracy słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym

Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym
Źródło: Shutterstock/Nesavino

Składniki

Składniki na sałatkę jogurtowo-majonezową

  • 1 łyżka Majonez
  • 4 łyżki Jogurt naturalny
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona
  • 0.5 Puszka Czerwona fasola konserwowa
  • 1 garść Rukola
  • 1 garść Roszponka
  • 1 garść Pomidory koktajlowe
  • 1 sztuka Filet z kurczaka
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Marchewki
  • 1 łyżeczka Bazylia suszona
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 łyżeczka Przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka olej

Przygotowanie

  1. 1

    W miseczce łączymy jogurt i majonez, dodajemy także przyprawy – wedle uznania – bazylię, rozmaryn, mieszankę ziół i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  2. 2

    Filet z kurczaka delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy i nacieramy pasującą – ulubioną - przyprawą. Rozgrzewamy patelnię grillową, wylewamy na nią tłuszcz. Kiedy patelnia się rozgrzeje umieszczamy na niej filet z kurczaka i smażymy.

  3. 3

    Po wystudzeniu kroimy mięso na kawałki wielkości kęsa. Możemy także zrobić odwrotnie – zgrillować już pocięte części kurczaka.

  4. 4

    Poszczególne warzywa z przepisu na słoikową sałatkę z sosem jogurtowo-majonezowym kroimy zgodnie z zasadą: pomidorki koktajlowe na połówki, cebulę w półkrążki, paprykę w paski, marchewkę w cienkie słupki. Rukolę i roszponkę zostawiamy nierozdrobnioną

  5. 5

    Kolejny krok to ułożenie w słoiku lub innym wysokim naczyniu o walcowatym przekroju wszystkich składników po kolei: fasolka, kurczak, marchew, pomidorki, sos na sam wierzch. Zakręcić słoik i zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy, na uczelnię czy w podróż albo na piknik.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też