Pierogi z mięsem i pieczarkami — zakochasz się w ich smaku
Pierogi z mięsem to specjał, którym chętnie zajadamy się bez względu na porę roku. Nierzadko pojawiają się one jako pozycja obowiązkowa na świątecznym stole, czy na niedzielny obiad, podane w formie drugiego dania. Przepis na pierogi z mięsem, chociaż dość czasochłonny, jest wart każdej poświęconej chwili. Niezjedzone pierożki można odgrzać na następny dzień bądź zamrozić i cieszyć się ich smakiem, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota.
Składniki
Pierogi z mięsem — ciasto
- 2 Jajko
- 40 g Masło
- 250 ml Gorąca woda
- 600 g Mąka pszenna
- 2 szczypty Sól
Farsz na pierogi z mięsem
- 1 sztuka Gotowana marchew
- 300 g Pieczarki
- 500 g Ugotowane mięso z rosołu
- 1 sztuka Cebula
- 1 Jajko
- 0.5 Sztuka Gotowana pietruszka
- 1 łyżka Masło
Przygotowanie
- 1
Przygotuj ciasto na pierogi z mięsem. Do dużej miski dodaj mąkę pszenną i połącz ją z odrobiną soli. Masło roztop w gorącej wodzie, a kiedy stanie się płynne, dodaj je wraz z wodą do suchych składników. Wszystko wymieszaj, posługując się łyżką. Po chwili do masy dodaj jajka, najlepiej wcześniej roztrzepać je widelcem. Całość zagnieć rękoma na sprężyste, jednolite ciasto.
- 2
Przygotowane ciasto na pierogi z mięsem umieść na blacie obsypanym mąką i zagniataj je kilka minut. Po chwili starannie owiń folią spożywczą i przełóż na bok, pozostawiając je tak przynajmniej na pół godziny.
- 3
Przygotuj nadzienie do pierogów. Obierz cebulę i posiekaj ją na drobne kawałki. Grzyby dokładnie oczyść, posługując się szczoteczką, a następnie drobno je pokrój.
- 4
Rozgrzej masło, a kiedy ładnie się roztopi, wrzuć na nie pokrojone wcześniej składniki i smaż, aż staną się rumiane.
- 5
Ugotowane mięso oraz warzywa wraz z przestudzonymi pieczarkami i cebulką zmiel w maszynce na gładką masę. Następnie dopraw ją do smaku, dodając czarny pieprz mielony oraz sól. Na samym końcu do farszu na pierogi z mięsem wbij jajko i dokładnie wymieszaj masę, żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- 6
Po upływie minimum 30 minut ciasto na pierogi z mięsem pokrój na 4 kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na dość cienki placek — powinien on mierzyć ok. 3 mm. Następnie za pomocą szklanki wycinaj z ciasta małe placuszki. Na środku każdego okręgu połóż odrobinę przygotowanego nadzienia mięsnego, po czym złóż na połowę i starannie zlep końce ciasta. Opisane czynności kontynuuj do wyczerpania składników.
- 7
Pierogi z mięsem gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Aby mieć pewność, że są już gotowe do wyciągnięcia z garnka, odlicz 2 dodatkowe minut, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Gotowe pierożki wyławiaj łyżką cedzakową.
Zobacz także:
Pyszne pierogi z mięsem to danie, które skradło serca już wielu osób. Niektórym osobom mogą się one wydawać dość standardowe czy oklepane, jednak tak naprawdę jest całkiem inaczej. Pierogi z mięsem wykonane z poniższej przepisu odznaczają się fantastycznym farszem, który został wzbogacony dodatkiem pieczarek. Wnętrze pierożków nie jest suche, a do jego wykonania można posłużyć się nawet mięsem oraz warzywami, pozostałymi po zjedzonym rosole.
Zobacz także: Pierogi z kapustą i grzybami — świąteczny must have na Twoim stole
Jak zrobić pierogi z mięsem? Przepis nie jest trudny
Sekretem udanego przepisu na pierogi z mięsem jest dobrze wyrobione ciasto oraz pyszny, odpowiednio doprawiony farsz. Z podanych poniżej składników otrzymasz doskonałe ciasto, które nie rwie się w trakcie lepienia i jest bardzo plastyczne. Nadzienie z kolei wychodzi aromatyczne i wyraziste w smaku. Jeśli zdarzy się, że masa okaże się zbyt zbita i sucha, wystarczy dolać do niej odrobinę bulionu, w którym gotowało się wcześniej mięso. W odwrotnej sytuacji, kiedy farsz na pierogi z mięsem jest zbyt luźny, polecamy zagęścić jego strukturę, poddając go krótkiej obróbce termicznej. Należy przełożyć mięso na patelnię i chwilę je podsmażać.