Pierogi z mięsem i pieczarkami — zakochasz się w ich smaku

Pierogi z mięsem
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierogi z mięsem — ciasto

  • 2 Jajko
  • 40 g Masło
  • 250 ml Gorąca woda
  • 600 g Mąka pszenna
  • 2 szczypty Sól

Farsz na pierogi z mięsem

  • 1 sztuka Gotowana marchew
  • 300 g Pieczarki
  • 500 g Ugotowane mięso z rosołu
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 Jajko
  • 0.5 Sztuka Gotowana pietruszka
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj ciasto na pierogi z mięsem. Do dużej miski dodaj mąkę pszenną i połącz ją z odrobiną soli. Masło roztop w gorącej wodzie, a kiedy stanie się płynne, dodaj je wraz z wodą do suchych składników. Wszystko wymieszaj, posługując się łyżką. Po chwili do masy dodaj jajka, najlepiej wcześniej roztrzepać je widelcem. Całość zagnieć rękoma na sprężyste, jednolite ciasto. 

  2. 2

    Przygotowane ciasto na pierogi z mięsem umieść na blacie obsypanym mąką i zagniataj je kilka minut. Po chwili starannie owiń folią spożywczą i przełóż na bok, pozostawiając je tak przynajmniej na pół godziny.

  3. 3

    Przygotuj nadzienie do pierogów. Obierz cebulę i posiekaj ją na drobne kawałki. Grzyby dokładnie oczyść, posługując się szczoteczką, a następnie drobno je pokrój. 

  4. 4

    Rozgrzej masło, a kiedy ładnie się roztopi, wrzuć na nie pokrojone wcześniej składniki i smaż, aż staną się rumiane. 

  5. 5

    Ugotowane mięso oraz warzywa wraz z przestudzonymi pieczarkami i cebulką zmiel w maszynce na gładką masę. Następnie dopraw ją do smaku, dodając czarny pieprz mielony oraz sól. Na samym końcu do farszu na pierogi z mięsem wbij jajko i dokładnie wymieszaj masę, żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.

  6. 6

    Po upływie minimum 30 minut ciasto na pierogi z mięsem pokrój na 4 kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na dość cienki placek — powinien on mierzyć ok. 3 mm. Następnie za pomocą szklanki wycinaj z ciasta małe placuszki. Na środku każdego okręgu połóż odrobinę przygotowanego nadzienia mięsnego, po czym złóż na połowę i starannie zlep końce ciasta. Opisane czynności kontynuuj do wyczerpania składników.

  7. 7

    Pierogi z mięsem gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Aby mieć pewność, że są już gotowe do wyciągnięcia z garnka, odlicz 2 dodatkowe minut, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.  Gotowe pierożki wyławiaj łyżką cedzakową.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też