Sernik nowojorski skradnie Twoje serce. To ciasto dla perfekcjonistów

Sernik nowojorski
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik nowojorski

  • 500 ml Śmietana 18%
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 6 sztuk Jajko
  • 50 g Masło
  • 50 g Cukier puder
  • 300 g Ciastka maślane
  • 5 sztuk Żółtko
  • 250 g Cukier
  • 1.25 kg Twaróg tłusty
  • 3 łyżeczki Ekstrakt z wanilii

Przygotowanie

  1. 1

    Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  2. 2

    Ciasteczka maślane zblenduj na drobny pył.

  3. 3

    Masło umieść w rondelku i połóż na palniku o minimalnej mocy. Gdy się roztopi, wlej je do miski ze zblendowanymi herbatnikami, a następnie starannie wymieszaj. Następnie wyłóż masą dno formy i mocno ją ugnieć — możesz wykorzystać do tego zwykłą szklankę.

  4. 4

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Na dolnej półce piekarnika umieść blachę, a następnie napełnij ją do 2/3 wysokości gorącą wodą. Na środkowej półce połóż natomiast metalową kratkę, na której później będzie piec się sernik nowojorski.

  5. 5

    W dużej misie połącz ser, jajka, żółtka, ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz sok z cytryny. Ubijaj składniki do chwili otrzymania jednolitej masy.

  6. 6

    Masę serową wlej do przygotowanej wcześniej foremki, a następnie włóż tortownicę do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyłącz piekarnik, jednak nie otwieraj jego drzwiczek i pozostaw w nim sernik nowojorski na kolejne 10 minut. Po tym czasie uchyl je i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia. 

  7. 7

    Gdy sernik nowojorski będzie już wystudzony, wyciągnij ciasto z piekarnika i nagrzej go ponownie do temperatury 180 st. C.

  8. 8

    W międzyczasie do miski wlej śmietanę, dodaj cukier puder i ubijaj składniki na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3 minuty. Uzyskany krem przelej na wierzch ciasta i wstaw je ponownie do nagrzanego piekarnika, tym razem na 10 minut. 

  9. 9

    Po wskazanym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

     

    Sernik nowojorski przed podaniem należy przechowywać w lodówce. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też