Schab ze śliwką — wyjątkowy posiłek dla Twojej rodziny

Schab ze śliwką
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab ze śliwką

  • 0.5 Szklanka Woda
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 kg Schab bez kości
  • 3 ząbki Czosnek
  • 150 g Suszone śliwki
  • 1 łyżka Majeranek
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Schab opłucz pod bieżącą, zimną wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Mięso natnij w taki sposób, aby wewnątrz powstała przestrzeń, którą wypełnisz suszonymi śliwkami. Najlepiej wykorzystać do tego celu długi, cienki nóż. 

  2. 2

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij go przez praskę. 

  3. 3

    W miseczce wymieszaj ze sobą majeranek, czosnek, sól oraz pieprz.

  4. 4

    Schab nafaszeruj śliwkami, a następnie zewnętrzną część mięsa natrzyj przyrządzoną wcześniej mieszanką przypraw. 

  5. 5

    Tak przygotowany schab ze śliwką można dodatkowo w kilku miejscach związać nicią do  pieczenia mięsa. Czynność ta spowoduje, że gotowa pieczeń przybierze apetycznego, idealnie okrągłego kształtu.

  6. 6

    Następnie schab ze śliwką zawiń w folię spożywczą i marynuj w lodówce, przez co najmniej 3 godziny. 

  7. 7

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  8. 8

    Po wskazanym czasie ściągnij folię i ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Polej pieczeń delikatnie olejem rzepakowym. Do formy wlej 0,5 szklanki wody, a następnie umieść w niej schab ze śliwką w nagrzanym piekarniku.

  9. 9

    Mięso piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C, a po wskazanym czasie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i zapiekaj przez kolejne 50 minut. Upieczony schab ze śliwką możesz wyciągnąć z piekarnika. Schab ze śliwką najlepiej serwować po delikatnym przestudzeniu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też