Ciasto szpinakowe leśny mech. Wygląda i smakuje wprost obłędnie

Ciasto szpinakowe leśny mech
Źródło: Shutterstock/Tagir Faskhutdinov

Składniki

Składniki na ciasto szpinakowe leśny mech

  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 250 g Liście świeżego tymianku
  • 0.5 Szklanka Olej roślinny
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 2 szklanek Mąka pszenna tortowa

Składniki na krem mascarpone do ciasta szpinakowego

  • 0.25 Szklanka Gorąca woda
  • 1.5 łyżeczka Żelatyna
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 500 ml Śmietana 30%
  • 250 g Serek mascarpone

Składniki na warstwę malinową

  • 400 g Maliny
  • 700 ml Gorąca woda
  • 2 opakowania Galaretka malinowa

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym krokiem w przepisie na ciasto szpinakowe leśny mech jest zblendowanie na drobne kawałki szpinaku z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.

  2. 2

    Kolejnym krokiem jest przesianie mąki i połączenie jej z proszkiem do pieczenia i dokładne pomieszanie składników.

  3. 3

    W misce umieszczamy jajka (jeśli były wcześniej w lodówce należy je wyjąć i ogrzać do temperatury pokojowej), dodajemy do nich cukier i miksujemy z użyciem miksera na puszystą masę.

  4. 4

    Do miski z kremem z cukru i jajek dodajemy szpinak oraz olej i miksujemy na niskim programie póki składniki się bardzo dokładnie nie połączą.

  5. 5

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę na blachę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Po upłynięciu tego czasu ciasto powinno być zarumienione, a drewniany patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu suchy.

  6. 6

    Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia się, po czym ścinamy na równo jego wierzchnią warstwę – wykorzystamy ją później jako zwieńczenie – najwyższą warstwę ciasta szpinakowego.

  7. 7

    Czas na zrobienie galaretki malinowej. Postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzamy i czekamy aż różowy płyn zacznie tężeć. Wrzucamy do galaretki maliny, delikatnie mieszamy i wylewamy masę na upieczony wcześniej spód ciasta szpinakowego. Blachę z przyszłym deserem wkładamy na chwilę do lodówki, a równolegle…

  8. 8

    …Zajmujemy się przygotowaniem kremu z mascarpone. W tym celu w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę z kolei mieszamy z pomocą miksera i z dodatkiem mascarpone na gęsty, aksamitny krem. Do miski z kremem dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i wolno dodajemy wystudzoną żelatynę. Mieszamy.

  9. 9

    Krem z mascarpone wykładamy na warstwę galaretki.

  10. 10

    Pamiętacie ciasto, które zostało wam tuż po ścięciu warstwy wyjętej z piekarnika? Kruszymy je na krem, tak, żeby pokryło całą powierzchnię.

  11. 11

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też