Ciasto z gruszkami – tradycyjne w smaku
Ciasto gruszkowe będzie wspaniałym pomysłem na deser, który pozwoli postawić pierwsze kroki w wypiekanych deserach zupełnym kuchennym laikom.
Ciasto z dodatkiem gruszek jest bardzo proste w przygotowaniu, śmiało mogą się na nie porwać osoby w kuchni początkujące, które nie mają żadnego doświadczenia w wypiekach. A jak się śmieją niektórzy, a będzie to najlepsza chyba rekomendacja – ciasto jest pyszne, tylko szybko znika.
Składniki
Składniki
- 1 Gruszka
- 300 g Mąka pszenna
- 4 sztuki Jajko
- 150 g Cukier
- 180 g Olej roślinny
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 1 łyżka Starty imbir
- 1 łyżka Mielony cynamon
Przygotowanie
- 1
Do pieczenia ciasta z gruszkami najlepiej sięgnąć po gruszki twarde – mogą być różnych odmian, kluczowa jest ich zbita konsystencja. Zanim przystąpimy do przygotowywania ciasta, możemy obrać gruszki, pokroić je na ćwiartki, pozbawić gniazd z nasionami. Do ciasta z gruszkami doskonałym uzupełnieniem w smaku będzie imbir. Korzeń tej rośliny należy obrać z brązowej skóry i zetrzeć na tarce i bardzo małych oczkach. Na potrzeby przepisu wystarczy objętość jednej łyżki.
- 2
Ćwiartki gruszek przekładamy do miski i posypujemy cynamonem, po czym dodajemy do nich także świeżo starty imbir.
- 3
Kolejny etap to masa jajeczna. Żeby powstała do dużej miski należy wbić cztery jajka i wsypać cukier o drobnych kryształkach. Taką mieszankę należy ubić mikserem na najwyższym biegu przez co najmniej dwie minuty, w czasie których jajka i cukier zmienią się w jasną, kremową masę.
- 4
Do masy jajecznej dodajemy powoli olej i krótko oraz na wolnych obrotach miksujemy.
- 5
Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tutaj zbędny jest mikser, a wystarczy drewniana łopatka lub łyżka.
- 6
Do pieczenia ciasta odpowiednia będzie prostokątna foremka, na przykład o wymiarach 18 cm na 27 cm, ale całkiem nieźle poradzi sobie także tortownica (średnica 24 cm). Na dno kładziemy papier do pieczenia, spód i boki wysmarowując olejem roślinnym.
- 7
Do formy należy przelać całe ciasto i wyłożyć na nie gruszki – równomiernie, żeby pokryły całą formę. Gruszki można także wcisnąć w masę, żeby bardziej osiadły w cieście.
- 8
Kolejny krok to pieczenie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, na programie góra/dół, na środkowej półce. Pieczenie powinno potrwać około 45-50 minut. Po upływie tego czasu można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylone drzwiczki na kwadrans. Po upływie tego czasu można ciasto wyjąć z piekarnika.
Zobacz także:
Dlaczego ciasto z gruszkami może trafić w gust wielu osób?
Ciasto z gruszkami nie jest wypiekiem bardzo często lądującym na naszych stołach. W przeciwieństwie do jabłek, które możemy kupować przez cały rok i raczyć się nimi pod różnymi postaciami, gruszki są produktem sezonowym, dostępnym w szerokiej sprzedaży w określonym czasie w roku.
Gruszki mają także dość specyficzny smak, dla niektórych bardziej wyszukany, nieoczywisty i ciekawy niż ten charakterystyczny dla jabłek czy bananów. Ciasto z gruszkami powinno więc zadowolić osoby, które od wypieków oczekują więcej i chciałyby być zaskakiwane.
Czym może zaskoczyć ciasto z gruszkami?
Nasz przepis ma dwa nieoczywiste składniki. Pierwszy z nich to cytryna lub limonka, która doda gruszkom i ciastu więcej kwaskowatości i zrównoważy słodycz. Kolejny składnik to imbir. Niektórzy mogą się obawiać, że będzie zbyt ostry i wyrazisty. Nic z tych rzeczy, ale nie trzeba od razu sugerować się dokładnym przepisem na ciasto z gruszkami, można wykorzystać mniejszą ilość imbiru i sprawdzić samodzielnie, czy ten smak nam odpowiada.