Ciasto z gruszkami – tradycyjne w smaku

Ciasto z gruszkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki

  • 1 Gruszka
  • 300 g Mąka pszenna
  • 4 sztuki Jajko
  • 150 g Cukier
  • 180 g Olej roślinny
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 łyżka Starty imbir
  • 1 łyżka Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Do pieczenia ciasta z gruszkami najlepiej sięgnąć po gruszki twarde – mogą być różnych odmian, kluczowa jest ich zbita konsystencja. Zanim przystąpimy do przygotowywania ciasta, możemy obrać gruszki, pokroić je na ćwiartki, pozbawić gniazd z nasionami. Do ciasta z gruszkami doskonałym uzupełnieniem w smaku będzie imbir. Korzeń tej rośliny należy obrać z brązowej skóry i zetrzeć na tarce i bardzo małych oczkach. Na potrzeby przepisu wystarczy objętość jednej łyżki.

  2. 2

    Ćwiartki gruszek przekładamy do miski i posypujemy cynamonem, po czym dodajemy do nich także świeżo starty imbir.

  3. 3

    Kolejny etap to masa jajeczna. Żeby powstała do dużej miski należy wbić cztery jajka i wsypać cukier o drobnych kryształkach. Taką mieszankę należy ubić mikserem na najwyższym biegu przez co najmniej dwie minuty, w czasie których jajka i cukier zmienią się w jasną, kremową masę.

  4. 4

    Do masy jajecznej dodajemy powoli olej i krótko oraz na wolnych obrotach miksujemy.

  5. 5

    Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tutaj zbędny jest mikser, a wystarczy drewniana łopatka lub łyżka.

  6. 6

    Do pieczenia ciasta odpowiednia będzie prostokątna foremka, na przykład o wymiarach 18 cm na 27 cm, ale całkiem nieźle poradzi sobie także tortownica (średnica 24 cm). Na dno kładziemy papier do pieczenia, spód i boki wysmarowując olejem roślinnym.

  7. 7

    Do formy należy przelać całe ciasto i wyłożyć na nie gruszki – równomiernie, żeby pokryły całą formę. Gruszki można także wcisnąć w masę, żeby bardziej osiadły w cieście.

  8. 8

    Kolejny krok to pieczenie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, na programie góra/dół, na środkowej półce. Pieczenie powinno potrwać około 45-50 minut. Po upływie tego czasu można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylone drzwiczki na kwadrans. Po upływie tego czasu można ciasto wyjąć z piekarnika.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też