Zapiekanka makaronowa z warzywami — przygotuj pyszny obiad z kilku prostych składników

Zapiekanka makaronowa z warzywami
Źródło: Shutterstock/Tatiana Vorona

Składniki

Zapiekanka makaronowa z warzywami

  • 150 g Ser żółty
  • 1 sztuka Cukinia
  • 400 g Makaron świderki
  • 1 opakowanie Pomidory w puszce
  • 200 g Pieczarki
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 łyżka Masło
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 Szczypta Cukier
  • 1 łyżka Posiekany szczypiorek
  • 1 Szczypta Pieprz cayenne
  • 1 sztuka Cebula

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie odcedź pastę. 

  3. 3

    Pieczarki cukinię oraz paprykę starannie umyj, a następnie pokrój w kostkę.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego i dodaj pieczarki, cukinię oraz paprykę. Składniki smaż do chwili zarumienienia.

  5. 5

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  6. 6

    Aby przygotować sos pomidorowy, na drugiej patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę, szczypiorek, pomidory z puszki, czosnek oraz przyprawy tj. pieprz cayenne, sól, cukier. Komponenty smaż do chwili powstania aromatycznego sosu.

  7. 7

    Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  8. 8

    W dużej misce wymieszaj ze sobą warzywa oraz pastę. Składniki przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp obficie serem. 

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też