Krem czekoladowy do tortu, idealny na każde urodziny. Wielozadaniowy przepis

Krem czekoladowy do tortu
Źródło: GettyImages

Składniki

Krem czekoladowy do tortu

  • 130 g Mascarpone
  • 250 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 130 g Mleczna czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Czekoladę połam na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Do rondelka wlej śmietankę kremówkę i połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Gdy płyn zacznie się gotować, ściągnij garnek z kuchenki i dodaj kawałki czekolady. Mieszaj całość łyżką stołową do chwili rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej masy. Krem czekoladowy do tortu pozostaw do wystudzenia na ok. 30 minut, po czym przykryj go folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 5 godzin w celu schłodzenia.

  3. 3

    Schłodzoną masę wyciągnij z lodówki i za pomocą łyżki stołowej przemieszaj powstały krem.

  4. 4

    W misce umieść schłodzone mascarpone oraz masę czekoladową. Składniki miksuj przez ok. 30 sekund. Gotowy krem czekoladowy do tortu powinien być gęsty i mieć jednolitą konsystencję. Pamiętaj, że aby zapobiec zważeniu się musu, zarówno mascarpone, jak i masa czekoladowa muszą mieć podobną temperaturę.

     

    Tak przygotowana masa czekoladowa jest gotowa do wykorzystania. Sztywny krem czekoladowy do tortu nadaje się idealnie zarówno do przekładania, jak i dekorowania ciast. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też