Nalewka z żurawiny — przepis na najlepszą żurawinówkę

Nalewka z żurawiny
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z żurawiny

  • 1 szklanki Cukier
  • 600 ml Spirytus
  • 300 ml Woda
  • 3 szklanek Żurawina

Przygotowanie

  1. 1

    Żurawinę włóż do zamrażarki na minimum 3 doby. Po tym czasie ogrzej ją do temperatury pokojowej i rozdrobnij za pomocą blendera.

  2. 2

    Żurawinę umieść w słoju i zalej spirytusem. Tak przygotowany nastaw odstaw na 2 tygodnie w ciepłe i nienasłonecznione miejsce.

  3. 3

    Powstały płyn przefiltruj kilkakrotnie przez gazę i wlej ponownie do słoika.

  4. 4

    Wodę zagotuj z cukrem i po ostudzeniu dodaj do słoika. Szczelnie zakręć naczynie i ponownie odstaw na okres 3 tygodni.

  5. 5

    Po wskazanym czasie przefiltruj nalewkę z żurawiny, rozlej ją do butelek i odstaw na 3 miesiące. Tak przygotowana żurawinówka jest gotowa do spożycia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też