Nalewka z żurawiny — przepis na najlepszą żurawinówkę
Nalewka z żurawiny to bardzo prosty przepis, który warto wykonać w swoim domu. Receptura jest łatwa w przygotowaniu, dlatego też poradzą sobie z nią nawet te osoby, które wcześniej nie przyrządzały samodzielnie domowych trunków. Nalewkę z żurawiny warto zrobić ze względu na liczne właściwości zdrowotne — stanowi nieocenione wsparcie dla organizmu w okresie jesienno-zimowym. Nie można również zapomnieć o wyróżniających ją walorach smakowych, przez wzgląd, na które żurawinówka gości w wielu domach.
Składniki
Nalewka z żurawiny
- 1 szklanki Cukier
- 600 ml Spirytus
- 300 ml Woda
- 3 szklanek Żurawina
Przygotowanie
- 1
Żurawinę włóż do zamrażarki na minimum 3 doby. Po tym czasie ogrzej ją do temperatury pokojowej i rozdrobnij za pomocą blendera.
- 2
Żurawinę umieść w słoju i zalej spirytusem. Tak przygotowany nastaw odstaw na 2 tygodnie w ciepłe i nienasłonecznione miejsce.
- 3
Powstały płyn przefiltruj kilkakrotnie przez gazę i wlej ponownie do słoika.
- 4
Wodę zagotuj z cukrem i po ostudzeniu dodaj do słoika. Szczelnie zakręć naczynie i ponownie odstaw na okres 3 tygodni.
- 5
Po wskazanym czasie przefiltruj nalewkę z żurawiny, rozlej ją do butelek i odstaw na 3 miesiące. Tak przygotowana żurawinówka jest gotowa do spożycia.
Zobacz także:
Domowa nalewka z żurawiny jest słodko-kwaśna, ma delikatnie cierpki smak i fantastyczny czerwony kolor. Jest niezwykle smakowita i aromatyczna. Żurawinówka to wspaniały trunek, który warto przygotować dla siebie i swoich najbliższych. Doskonale sprawdzi się jako prezent dla osób, na których zdrowiu nam zależy. Jest to receptura, którą koniecznie trzeba wypróbować. Gwarantujemy, że ten domowy wyrób zajmie honorowe miejsce w Twoim domowym barku.
Nalewka z żurawiny — właściwości zdrowotne
Nalewka z żurawiny cieszy się niezwykłą popularnością, zwłaszcza wśród kobiet. To właśnie one najczęściej zmagają się z infekcjami układu moczowego. Za stan zapalny najczęściej odpowiedzialne są bakterie, których pozbycie się wspiera właśnie nalewka z żurawiny. Ten mały, czerwony, kwaskowaty owoc to także doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy C, ale i minerałów, takich jak potas, wapń, magnez czy żelazo. Trunek ten jest także stosowany w prewencji chorób serca. Nalewka z żurawiny to produkt, który — w umiarkowanej ilości — warto włączyć do swojej diety.
Zobacz także: Pyszny i zdrowy dżem z żurawiny. Koniecznie go spróbuj
Jak urozmaicić podstawowy przepis na nalewkę z żurawiny?
W najprostszej odsłonie nalewkę z żurawiny przygotowuje się wyłącznie z żurawiny, spirytusu, wody i cukru. Osoby preferujące słabsze trunki mogą zastąpić spirytus wódką, nie zmieniając proporcji pozostałych składników. Do przyrządzenia nalewki można wykorzystać zarówno owoce świeże, jak i suszone. Szukając jednak bardziej innowacyjnych odsłon, recepturę można wzbogacić o dodatek słodkiego miodu. Wpłynie to na walory smakowe i zwiększy właściwości zdrowotne żurawinówki.
Nalewka z żurawiny — do czego można ją wykorzystać?
Propozycje podania samodzielnie przygotowanej żurawinówki nie ograniczają się jedynie do degustowania się jej smakiem i sączenia trunku z małego kieliszka. Domowa nalewka z żurawiny smakuje fantastycznie podawana z kostkami lodu i plasterkiem cytryny. Innowacyjnym pomysłem jest wykorzystanie żurawinówki jako uzupełnienia smaku koktajli alkoholowych. Stanowi świetny, orzeźwiający dodatek do wielu drinków, może także urozmaicać smak ulubionych deserów. Nalewka z żurawiny dobrze sprawdza się do nasączania biszkoptów przygotowywanych do ciast i tortów. Osoby dorosłe mogą użyć nalewki z żurawiny także jako dodatek do lodów lub dodać jej niewielką ilość do rozgrzewającej, zimowej herbaty.