Nalewka z gruszek — pyszny i aromatyczny trunek

Nalewka z gruszek
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z gruszek

  • 3 szklanek Cukier
  • 1 kg Gruszka
  • 2 szklanek Wódka
  • 1 szklanki Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj gruszki. Pamiętaj, by wybrać tylko te zdrowe, nieobite, dojrzałe, a co najważniejsze — soczyste. Umyj je i obierz oraz usuń gniazda nasienne. Następnie owoce pokrój w plastry.

  2. 2

    Wodę razem z cukrem umieść w garnku i postaw na średnim ogniu. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj plastry gruszki. Nie doprowadzaj do wrzenia, wystarczy je podgrzewać. Na tym etapie możesz dodać laskę cynamonu bądź kilka goździków dla wzbogacenia smaku nalewki. Zmniejsz ogień na najmniejszy, garnek przykryj pokrywką i pozostaw na ok. 30 minut. 

  3. 3

    Kiedy plastry gruszek staną się wręcz przezroczyste to znak, że garnek można zdjąć z palnika i dać mu czas na ostygnięcie. 

  4. 4

    Wystudzony syrop połącz z wódką, wymieszaj i dokładnie przefiltruj. W nalewce z gruszek dość istotne jest to, by wykonać to jak najdokładniej. Możesz użyć do tego kilku warstw gazy lub ścierki muślinowej.

  5. 5

    Tak przygotowaną, czystą nalewkę z gruszek przelej do butelek i mocno je zakręć. By stały się przepysznym, aromatycznym trunkiem — muszą spędzić kilka miesięcy w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też