Rewelacyjny dżem z czarnego bzu, którego warto spróbować

Dżem z czarnego bzu
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z czarnego bzu

  • 1 sztuka Sok z cytryny
  • 250 g Jabłko
  • 300 g Owoce czarnego bzu
  • 200 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce czarnego bzu starannie umyj i osusz.

  2. 2

    Umieść je w garnku z grubym dnem umieść, następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę jabłka, wysp cukier i podgrzewaj całość na małym ogniu, do momentu wrzenia. Kiedy składniki zaczną się gotować, zmniejsz moc palnika, i dodaj sok wyciśnięty z cytryny.

  3. 3

    Dżem z czarnego bzu gotuj do momentu zredukowania się ilości przetworu do ok. 2/3 pierwotnej objętości — trwa to zazwyczaj ok. 30 minut.

  4. 4

    Gotowy dżem z czarnego bzu przelej do czystych, wyparzonych słoiczków. Dobrym pomysłem może okazać się przygotowanie kilku mniejszych pojemniczków, którymi można obdzielić najbliższe osoby. Obdarowywanie domowymi przetworami to pomysł na prezent, który doceni każda pani domu.

  5. 5

    Nadszedł czas na pasteryzację. W garnku umieść tetrową pieluchę, na której ułóż słoiki z dżemem z czarnego bzu, tak aby się nie stykały. Zalej je wodą do ok. ⅔ wysokości słoików. Następnie doprowadź wodę do wrzenia i gotuj zawartość garnka przez 20 minut, licząc od momentu zagotowania się płynu. Po tym czasie wyciągnij słoiki i umieść je dnem do góry na ściereczce kuchennej. Odczekaj do całkowitego wystudzenia przetworu. Po tym czasie dżem z czarnego bzu nadaje się do spożywania. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też