Schab pieczony ze śliwką — przepis nie tylko od święta

Schab pieczony ze śliwką
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab pieczony ze śliwką

  • 1 kg Schab bez kości
  • 3 ząbki Czosnek
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 2 łyżki Olej
  • 150 g Suszone śliwki
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz ziołowy
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Majeranek
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso starannie opłucz pod bieżącą wodą i osusz je, używając ręcznika papierowego. Następnie natnij je na środku, prowadząc nóż do końca, tworząc otwór, w którym znajdą się suszone śliwki (koniecznie wybierz te bez pestek).

  2. 2

    Przez zrobiony w mięsie otwór, włóż do schabu suszone śliwki. Nie trzeba ich przepoławiać, ani kroić na mniejsze kawałki. 

  3. 3

    W miseczce połącz ze sobą wszystkie niezbędne przyprawy, tj. dwa rodzaje pieprzu, sól i majeranek. Następnie do mieszanki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamiast niego możesz posłużyć się czosnkiem granulowanym. Wówczas należy dodać 1 łyżkę stołową tej przyprawy. Gotową mieszanką natrzyj starannie schab, tak, aby przyprawy oblepiły je równo z każdej strony. 

  4. 4

    Przygotowany schab ze śliwką owiń szczelnie w folię aluminiową i schłódź w lodówce. Po 3 godzinach mięso jest gotowe do pieczenia. 

  5. 5

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, wybierając tryb pieczenia góra-dół.

  6. 6

    Mięso wieprzowe odwiń ze sreberka i umieść w naczyniu żaroodpornym. Następnie polej schab olejem, a naczynie wypełnij 0,5 szklanki wody. 

  7. 7

    Schab ze śliwką piecz bez przykrycia przez 10 minut. Po ich upływie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i kontynuuj pieczenie przez 50-55 minut.

  8. 8

    Po upływie wskazanego czasu schab pieczony ze śliwką jest gotowy. Wyjmij go z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też