Mięciutka karkówka z pieczarkami — prosty przepis na rewelacyjne danie

Karkówka z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Karkówka z pieczarkami

  • 0.5 kilogram Pieczarki
  • 2 sztuki Cebula
  • 4 łyżeczki Koncentrat pomidorowy
  • 1.5 kg Karkówka
  • 7 łyżek Woda
  • 1 łyżka Cukier
  • 2 łyżki Ocet
  • Przyprawa do mięs
  • 1 łyżka Przyprawa maggi
  • Olej
  • Oregano
  • Majeranek
  • Bazylia

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj karkówkę i starannie ją osusz. Następnie pokrój mięso w dość cienkie plastry — rekomendujemy, by mierzyły one po 1 cm grubości. Tak przygotowaną karkówkę oprósz przyprawą do mięsa i odłóż do lodówki na ok. 3 godziny. 

  2. 2

    Umyj karkówkę i starannie ją osusz. Następnie pokrój mięso w dość cienkie plastry — rekomendujemy, by mierzyły one po 1 cm grubości. Tak przygotowaną karkówkę oprósz przyprawą do mięsa i odłóż do lodówki na ok. 3 godziny. 

  3. 3

    W osobnym naczyniu połącz ze sobą koncentrat pomidorowy, magę, cukier, ocet, bazylię, oregano, majeranek oraz wodę i starannie je wymieszaj. Tak przygotowaną zalewą odłóż na bok.

  4. 4

    Oczyść pieczarki i pokrój je w kostkę średniej wielkości.

  5. 5

    Obierz cebulę i pokrój ją tak, by uzyskać kształt krążków. Następnie przekrój je jeszcze na połowę.

  6. 6

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  7. 7

    Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym będzie piekła się karkówka z pieczarkami. Na jego dnie umieść obtoczone w mące plastry karkówki. Następnie połóż na nie pokrojone grzyby oraz cebulę. Całość pokryj przygotowaną zalewą.

  8. 8

    Na koniec karkówkę z pieczarkami przykryj pokrywką, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 75 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też